Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se zahalí do černé: Putin kvůli Alexandrovcům vyhlásil na 26. prosince státní smutek

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Rusko bude v pondělí 26. prosince držet statní smutek. Vyhlásil ho prezident Vladimir Putin v reakci na zřícení letadla Tu-154, na jehož palubě bylo 92 lidí včetně většiny členů armádního sboru Alexandrovci.

"Uskuteční se pečlivé vyšetřování příčin katastrofy a uděláme vše, abychom poskytli podporu rodinám obětí," řekl Putin novinářům a vyjádřil pozůstalým soustrast.

Letoun Tu-154 zmizel z radarů krátce po startu z letiště Adler u Soči, kde měl dnes časně ráno mezipřistání kvůli tankování paliva při letu z Moskvy do Sýrie za ruskými vojáky.

Státní smutek v celém Rusku se až dosud podle nepsaného pravidla vyhlašoval v případech, kdy počet obětí přesáhl stovku. Naposledy Putin vyhlásil státní smutek loni na podzim po pádu ruského dopravního letadla na Sinajském poloostrově s 224 oběťmi, které byly posléze přičteny na vrub teroristům.

K sídlu Alexandrovců lidé přinášejí květiny. Ruské televize vyřadily zábavné pořady ze svého vysílání. Soubor měl podle TASS v současnosti 186 členů, včetně devíti sólistů a 64 zpěváků v mužském sboru, 38 členů orchestru a 35 tanečníků a tanečnic.

Kromě osmi členů posádky bylo v letadle i devět novinářů ze tří ruských televizí. Na palubě stroje byl i ředitel a umělecký šéf Alexandrovců, generál Valerij Chalilov, náčelník kulturního odboru ministerstva Anton Gubanov či šéfka dobročinné nadace Spravedlivá pomoc Jelizaveta Glinková, známá veřejnosti pod přezdívkou Doktorka Liza.

Témata:  Vladimír Putin Rusko zřícení letadla Tu-154 s Alexandrovci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy