Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Půjde Rakousko proti muslimům? Diskutuje o zásadním omezení

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Vídeň – Krajně pravicová Svobodná strana Rakouska (FPÖ) vyslala nový impuls podporující úsilí o zákaz rituální porážky zvířat. Reaguje tak na několik incidentů, při kterých byly v letošním roce krvavě zmasakrovány ovce.

Šokovaní Rakušané například nevěřícně sledovali informace o porážce 79 ovcí v rámci muslimského svátku Eid al-Adha, který je také známý jako svátek oběti, v rakouské spolkové zemi Štýrsko, připomíná server The Local.

Jedná se o druhý incident spojený s veřejnou porážkou v oblasti, i proto nyní FPÖ vede kampaň za úplný zákaz rituální porážky zvířat z náboženských důvodů. V současné době je v Rakousku rituální porážka regulována zákony, podle kterých zvířata mohou být usmrcena pouze na licencovaných jatkách a musí být jim být podána anestetika

Ale poté, co toto pravidlo bylo ve Štýrsku dvakrát ignorováno, krajně pravicoví politici volají po zákazu rituální porážky, navíc spustili také on-line petici.

Udo Guggenbichler, právník zabývající se ochranou zvířat, obhajuje výzvu k zákazu a kritizuje muslimy za tvrzení, že zvířata okamžitě upadají bezvědomí bez jakékoliv výrazné bolesti poté, co je jim podříznuto hrdlo. Upozornil na nahrávky, které mají dokumentovat „několikaminutový smrtelný zápas" zvířat po rituálním podřezání.

FPÖ se snaží získat podporu organizací na ochranu zvířat, se dvě z nich už uvedly, že i když jsou proti rituálním porážkám zvířat, neměly být používány pro „populistické cíle“, a proto se ke kampani svobodných odmítly připojit.

Imám Tarafa Baghajati z rakouské muslimské obce vysvětlil, že rituální porážka musí být „odborně vykonána někým, kdo má výcvik jako řezník nebo podobné odborné znalosti". Ale zároveň připustil, že někteří muslimové poráží zvířata soukromě.

„Muslimové, kteří to dělají, se dopouštějí současně dvou islámských hříchů: na jedné straně působí utrpení zvířatům, na druhé straně dobytek ztrácí jen málo krve, a proto není halal,“ dodal imám.

Rabín Schlomo Hofmeister řekl, že na rozdíl od komerční porážky, elektrická anestezie nepůsobí zvířeti další bolest. Dodal, že během košer porážky jsou jatečná zvířata v „efektivně anestezi" a jsou zabita selektivní proříznutím konkrétní tepny. „V případě košer masa je obsah adrenalinu téměř stejný jako v živém zvířeti. V komerčně poraženém mase je 100krát vyšší,“ dodal.

Témata:  Rakousko Svobodná strana Rakouska maso muslimové židé

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy