Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tunisko dva dny před útokem odsouhlasilo přijetí Amriho

Anis Amri
Anis Amri
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín/Tunis - V souvislosti s vyšetřováním útoku na vánoční trh v Berlíně, při kterém před týdnem přišlo o život 12 lidí, vyšlo najevo, že dva dny před atentátem Tunisko souhlasilo s přijetím Anise Amriho, který byl vyhoštěn z Německa a který je pravděpodobným pachatelem útoku.

Oznámilo to dnes tuniské ministerstvo zahraničí. Německé úřady zatím neuvedly, zda z Tuniska tuto informaci obdržely.

Podle údajů tuniské diplomacie souhlasila tato severoafrická země s návratem Amriho do vlasti v sobotu 17. prosince, teda pouhé dva dny před atentátem na trhy na berlínském náměstí Breitscheidplatz. Krátce před tím se podle mluvčí ministerstva podařilo ověřit Amriho totožnost. "Tunisko dodrželo při vydávacím řízení diplomatické zvyklosti," uvedl dnes úřad na dotaz agentury DPA.

Německé úřady zamítly Amriho žádost o azyl letos v červnu. V červenci byl Amri umístěn do vydávací vazby v Ravensburgu v jižním Německu. Vzhledem k chybějícím dokladům se ho ale nepodařilo vyhostit zpět do vlasti a německé úřady mu do vyřešení situace umožnily v zemi dál pobývat.

Mnoho mladých Tunisanů se kvůli bezútěšné hospodářské situaci v zemi přidalo k IS či Al-Káidě. Podle amerických tajných služeb jich za džihádisty bojuje až 7000. Za baštu islamistů v zemí je považována chudá provincie Kajruván, odkud pocházel také Amri.

Obětí berlínského atentátu se stal také původní polský řidič kamionu, s nímž pachatel na vánoční trh najel. Petice, která vyzývá německého prezidenta Joachima Gaucka, aby Polákovi udělil Spolkový kříž, nasbírala za čtyři dny přes 33 tisíc podpisů.

Někteří němečtí politici i německé policejní odbory vyzvali, aby vyznamenání obdrželi také dva italští policisté, kteří se podíleli na pátečním dopadení a zabití Tunisana Amriho ve městě Sesto San Giovanni u Milána.

Témata:  Tunisko Anis Amri

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy