Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko zveřejnilo komunikaci z pilotní kabiny zříceného letadla

Letecká nehoda, ilustrační foto
Letecká nehoda, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Moskva - Za nedělní katastrofou u Soči, kde při zřícení letadla zemřelo 92 lidí včetně většiny členů Alexandrovců, nestála teroristický útok ani bomba v letadle. Příčinou tragédie byla zřejmě chyba pilota. Rusko nyní analyzuje záznam komunikace z pilotní kabiny, z níž nevyplývá, že by bylo cokoliv v nepořádku. Rusové tragédii nesou těžce a zemi zahalil smutek.

Ruská média získala audiozáznam poslední komunikace řídící věže a pilotní kabiny. Podle dosavadního zjištění neměl letoun krátce před nehodou žádné problémy a piloti nehlásili žádné potíže. Hlas posádky byl klidný do chvíle, kdy letadlo zmizelo z radarů. 

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil na dnešní den státní smutek. Televizní stanice ruší zábavní pořady a zrušená je i řada veřejných akcí. Rusové navíc budou držet pietní minutu ticha.

Za nehodou stojí zřejmě chyba pilota

Ruský ministr dopravy Maxim Sokolov tvrdí, že pravděpodobnou příčinou nedělního pádu ruského letadla byla chyba pilota nebo technická závada. Podle zahraničních médií to uvedl na tiskové konferenci.

Ministerstvo vyslalo do pátrací operace přes 3000 záchranářů včetně více než 100 potápěčů. Kromě 32 plavidel záchranáři využívají vrtulníky, bezpilotní letouny a ponorky.

Pátrání po obětech a kusech letounu probíhalo celou noc a pokračuje i dnes. Záchranné jednotky mají k dispozici během silné světlomety a lodě prohledali již zhruba 100 čtverečních kilometrů.

Do pátrání po letadle, které se v neděli zřítilo do Černého moře, zapojily úřady zhruba 3500 lidí. Havárii stroje Tu-154 s 92 lidmi na palubě s největší pravděpodobností nikdo nepřežil. Zatím se podařilo najít 11 těl obětí, uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Trosky se nachází i mimo ruské území

Podle Sokolova se může část trosek letadla nacházet i na území Abcházie. Abcházie však vyjádřila ochotu pomáhat při rozšíření zóny pátrání. 

Ruské vojenské letadlo typu Tu-154 směřovalo z přímořského města Soči na ruskou leteckou základnu Humajmím v syrské provincii Lázikíja. Krátce po startu se ale zřítilo do Černého moře.

V letadle se nacházelo 84 cestujících a osmičlenná posádka. Ministerstvo obrany zveřejnilo seznam pasažérů, mezi nimiž bylo 64 členů souboru Alexandrovovci včetně vedoucího Valerije Chalilova. Na palubě se také nacházeli vojáci a několik novinářů.

Témata:  Rusko letecké nehody zřícení letadla Tu-154 s Alexandrovci

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy