Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pančovaný alkohol v Pakistánu zabil křesťany, kteří slavili Vánoce

Alkohol, ilustrační foto
Alkohol, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Islámábád - Nejméně 12 lidí se v Pákistánu otrávilo pančovaným alkoholem. Podle policie jsou oběťmi místní křesťané, kteří slavili Vánoce.

Celkem bylo kvůli otravě hospitalizováno 34 osob, z nichž čtyři jsou v kritickém stavu, uvedla dnes agentura AP.

V souvislosti s otravou bylo zadrženo sedm lidí, kteří jsou podezřelí, že dodali závadný alkohol. Patrně obsahoval vysoce jedovatý metanol.

Požívání alkoholu je v převážně muslimském Pákistánu zakázané. Věřící jiných náboženství si ho ale mohou kupovat ve specializovaných obchodech, kde je ale poměrně drahý. Zejména chudší lidé - i mnozí muslimové - se tak spoléhají na domácí výrobu. To se jim může stát osudné.

Metanol zapáchá jako běžný alkohol. Sám o sobě není toxický, ale při jeho odbourávání v játrech vznikají metabolity, které již toxické jsou. Díky účinkům alkoholdehydrogenázy dochází k přeměně metanolu na toxickou kyselinu mravenčí a formaldehyd,

Pro lehkou otravu je typické motání hlavy, slabost, zmatenost. Objevují se poruchy vidění a fotofobie. Jelikož toxické metabolity metanolu způsobují metabolickou acidózu (překyselení organismu), tělo reaguje zvýšeným dýcháním (hyperventilace-tělo se zbavuje oxidu uhličitého a vyrovnává tak metabolickou acidózu), vysvětluje spektrumzdravi.cz. Při vyšší dávce se již objevují narkotické účinky na centrální nervovou soustavu, kyselina mravenčí se kumuluje v sítnici a očním nervu, dále pak v bazálních gangliích mozku. To způsobuje slepotu.

Témata:  Pákistán alkohol otrava

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy