Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bere vůbec někdo ruské volby vážně? Novinář promluvil o frašce na východě

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva/Londýn/Praha - Britský novinář pocházející z Kyjeva Peter Pomerantsev pracoval několik let pro ruskou komerční televizní stanici TNT. Nyní otevřeně promlouvá o tom, jak v Rusku fungují nezávislé televizní stanice nebo volby, které prý nikdo nebere vážně.

Podle novináře se dnes v Rusku nachází televizní stanice, která nabízí nezávislé a spolehlivé zpravodajství. "Televize Dožď, která je ovšem vytlačená z normálního signálu a vysílá po internetu. Byla také stanice Omsk, ale tu zavřeli. To jsou asi ty poslední dvě. Nemluvím teď o těch západních, které vysílají v ruštině, třeba BBC,“ podotkl Pomerantsev. 

Na druhou stranu je v zemi řada propagandistických stanic, například Russia Today, která je fakticky propaganda Kremlu vysílaná anglicky západními novináři. "Já jsem fakticky Rus a je mi naprosto jasné, o co jde. Nejsem jako ti západní kolegové, kteří neberou Rusko vážně, a myslí si, že to je jen takový vtip," podotkl v Českém rozhlase novinář.

Na otázku, zda je podle něj Rusko svobodná země, odpovídá: "To je velice zajímavá otázka. Řekl bych to takhle: diktátoři jsou mnohem chytřejší, než bývali. Myslím, že to základní rozlišení mezi otevřenou a uzavřenou společností, mezi svobodnou a nesvobodnou společností, už neplatí. Nejde jen o Putina, ale také o Erdogana, o Orbána v Maďarsku, o Čínu, o Lukašenka v Bělorusku. Hrajou to mnohem jemněji.“  

Promlvuil například i o volbách v Rusku, které podle něj nejsou soutěží, ale rituálem. "Rusové mají ke státu mnohem delikátnější vztah, než je tomu na Západě. Myslím, že lidé v Česku, kteří pamatují komunismus, by tomu mohli rozumět. Je to hra. Lidé hrají, že podporují Putina, a Putin hraje, že mu na tom záleží,“ uvedl.

Témata:  Rusko volby v Rusku

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy