Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Turecku začal proces s údajnými desítkami údajných pučistů

Turecké ozbrojené složky
Turecké ozbrojené složky
Foto: egm.gov.tr

Ankara - Před soudem v Istanbulu dnes stanulo 29 policistů, jedná se o první velký proces s podezíranými ze spoluúčasti na nezdařeném puči z 15. července letošního roku. Osoby, které jsou označovány za hlavní strůjce převratu, mají být souzeny příští rok v Ankaře.

Proces se koná v areálu věznice Silivri u Istanbulu. V Turecku už sice proběhlo několik menších procesů, ale ten, který začal dnes, je považován za první velké soudní řízení vedené v největším městě státu. U soudní síně hlídkuje množství policistů a novináři nedostali povolení vzít si dovnitř fotoaparáty ani žádné jiné zařízení.

Podle agentur hrozí v případě usvědčení 21 obžalovaným doživotní vězení. Jsou obviněni z členství v hnutí duchovního Fetullaha Gülena, jemuž Turecko pokus o převrat připisuje. Obžalovaní se provinili tím, že neplnili rozkazy, podle nichž měli chránit palác prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Osmi dalším obžalovaným hrozí tresty od 7,5 do 15 let vězení.

Turecko kvůli puči pozatýkalo na 40.000 lidí a další desítky osob byly propuštěny z práce nebo přeřazeny na jinou pozici. Zátahy se týkají armády, policie, veřejné správy i soukromého sektoru.

Témata:  Turecko policie Turecko vojenský převrat v Turecku

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy