Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dusno v Německu: Mezi vládou a zeměmi panuje napětí kvůli uprchlíkům

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín - Při jednání mezi německou kancléřkou Angelou Merkelovou a zemskými premiéry se nepodařilo najít způsobe jak si spolková vláda a jednotlivé země rozdělí náklady na péči o běžence.

Novinářům to po schůzce řekl saský premiér Stanislaw Tillich. Podle Merkelové ale panuje shoda přinejmenším na tom, že se do financování nákladů migrační krize musí zapojit všechny úrovně státní správy.

Spolkové země požadují, aby se spolková vláda podílela na financování nákladů uprchlické krize přinejmenším z jedné poloviny. To už dříve odmítl ministr financí Wolfgang Schäuble.

Spolková vláda zatím spolkovým zemím v letošním roce přislíbila osm miliard eur (216 miliard Kč); celkové náklady Německa na péči o běžence letos odhaduje na 20 miliard eur (540 miliard Kč). Podle spolkových zemí budou ovšem celkové náklady ještě vyšší.

Podle Merkelové je třeba nejprve přesně stanovit, jaký druh nákladů bude spolková vláda proplácet. Teprve poté je možné začít diskutovat o tom, kolik peněz nad rámec už schválených osmi miliard by mohl její kabinet uvolnit. Se zemskými premiéry chce o záležitosti znovu jednat koncem května.

Témata:  Německo uprchlíci Angela Merkelová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy