Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se pustilo do USA: Podporuje krizi v Sýrii

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Moskva - Rusko dnes obvinilo Spojené státy z nepřátelského aktu, za který Moskva považuje zmírnění omezení pro dodávky zbraní syrským povstalcům. Washington prý tak chce docílit toho, aby i budoucí prezident Donald Trump musel ppokračovt v protiruské linie.

Moskva loni zahájila letecké údery v Sýrii na straně prezidenta Bašára Asada. Část protivládních syrských povstalců přitom podporují USA.

"Toto opatření otevírá cestu k tomu, aby protivládní vzbouřenci získali ručně odpalované protiletadlové střely, což přímo ohrožuje ruské síly v Sýrii," prohlásila dnes podle agentury Reuters mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

"Washington sází na poskytování vojenské pomoci protivládním silám, které se jen málo liší od krvežíznivých stínačů hlav. Nyní byla možnost jejich zásobování zbraněmi, včetně mobilních protiletadlových komplexů, vepsána do tohoto zákona," míní Zacharová.

"V Obamově administrativě musejí vědět, že jakékoli předané zbraně brzy skončí v rukou džihádistů," poznamenala ruská mluvčí a dodala, že možná Washington právě s tímto počítá.

V této souvislosti také obvinila Obamovu vládu, že se snaží "podminovat" příští administrativu zvoleného prezidenta Donalda Trumpa tím, že ji přinutí pokračovat v politice, kterou Zacharovová označila za "protiruskou linii".

Témata:  Rusko Barack Obama Sýrie Syrská krize USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy