Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irák má plán. Chce Islámský stát zničit do tří měsíců

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - Zlikvidovat takzvaný Islámský stát (IS) potrvá tři měsíce. Dnes to uvedl irácký premiér Hajdar Abádí.

Irácká armáda a její spojenci se teď snaží vytlačit islamisty z druhého největšího iráckého města Mosul, kde ofenziva začala již 17. října.

"Okolnosti naznačují, že Irák potřebuje tři měsíce, aby zlikvidoval DAIŠ," citovala Abádího irácká státní televize. DAIŠ je arabskou zkratkou pro Islámský stát.

K nedávnému tvrzení jednoho velitele koaliční armády vedené Spojenými státy, že koalici potrvá likvidace IS a jeho buněk v Iráku a Sýrii asi dva roky, premiér podle agentury Reuters řekl, že Američané byli moc pesimističtí.

"Mluvili o velmi dlouhé době, ale ten obdivuhodný úspěch, kterého dosáhli naši stateční a hrdinní bojovníci, to zkrátil. Předpokládám, že v Iráku to potrvá tři měsíce," řekl Abádí.

Irácké speciální jednotky již dobyly asi čtvrtinu Mosulu, jejich postup ale zpomalují neustálé protiútoky ozbrojenců, kteří využívají odstřelovače, sebevražedné atentátníky i výbušniny nastražené v automobilech.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy