reklama

Ruský list Izvestija s odkazem na výpovědi britských vojáků napsal, že se země chystá vytvořit dvě mobilní brigády, které mají být určeny na odrážení ruské agrese.

Každá brigáda se má skládat ze dvou výzvědných pluků a v jejich vybavení se má ocitnout i řada vyspělé techniky. První jednotka má být sestavena v roce 2020 a do výbavy má dostat obrněná vozidla Ajax, která mají sloužit jako reakce na ruské tanky Armata.

Podle ruského listu by měly být jednotky schopné okamžité reakce všude po evropě. Měly by tak okamžitě reagovat na možné ohrožení ze strany Ruska.

Britská armáda se také rozhodla trénovat ukrajinské vojáky do roku 2018. Učinila tak v reakci na pokračující ruskou hrozbu.

"Prodloužená přítomnost Británie na Ukrajině za účelem vojenského tréninku vysílá jasnou zprávu, že Ukrajinu podporujeme a jsme stále pevně odhodláni trvat na její suverenitě, nezávislosti a územní celistvosti tváří v tvář agresivnějšímu Rusku," uvedlpodle serveru televize Itv britský ministr obrany Michael Fallon.