reklama

Polský řidič Lukasz Urban je po celý týden předmětem spekulací řady médií. Právě jeho kamion byl ukraden Anisem Amrim, který má útok na svědomí.

Výsledky pitvy, o kterých informoval německý deník Bild, ukázaly, co vše útoku předcházelo. Amri řidiče postřelili do hlavy už několik hodin před útokem. 

37letý Urban utrpěl střelné zranění hlavy už mezi 16:30 a 17:30, tedy zhruba dvě a půl hodiny před útokem, k němuž došlo ve 20:00. Podle lékařů ale není vyloučeno, že zraněný Urban mohl být v době útoku stále naživu. Zřejmě tak několik hodin umíral v ukrutných bolestech.

Mrtvé tělo Lukasze Urbana, na kterém se našla střelná a bodná zranění, objevili vyšetřovatelé po útoku v kabině kamionu. V médiích se následně objevily spekulace, že řidič v době útoku bojoval v kabině s útočníkem a že se mu na poslední chvíli podařilo strhnout volant a zabránit ještě vyššímu počtu obětí.

V Německu se objevují výzvy volající po ocenění polského řidiče a objevil se také podnět, aby jeho jméno neslo v budoucnosti náměstí Breitscheidplatz, kde došlo k tragédii.

Na internetu také probíhá petice za to, aby mu bylo posmrtně uděleno nejvyšší německé vyznamenání, takzvaný Spolkový kříž za zásluhy. Návrh na udělení ocenění podepsalo více než 36.000 lidí.

Teroristický útok se odehrál na berlínském náměstí Breitscheidplatz, kde se konaly tradiční vánoční trhy. Útočník najel s kamionem naloženým ocelí do davu lidí. K útoku se následně přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Při útoku zahynulo 12 osob, mezi nimi i jedna Češka, dalších 48 lidí bylo zraněno, z toho 30 vážně.