Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Pekingu skončí monopol na sůl, otevřou se dveře obchodníkům

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Peking - Od 1. ledna bude téměř 80 producentů a obchodníků se solí z celé Číny moci vůbec poprvé prodávat své zboží v Pekingu a cenu soli bude určovat trh.

V Pekingu tak začne realizace plánu na zrušení monopolu na prodej soli, který je nejstarším monopolem na světě, jehož historie sahá 2000 let zpátky.

Podle dosavadních pravidel museli producenti soli prodávat své zboží státním distribučním společnostem a pouze v oblasti, ve které působí.

Trhu dominuje čínská státní firma China National Salt Industry, která slouží jako regulátor i obchodník. Příjmy firmy však loni klesly na 21,25 miliardy jüanů (79,3 miliardy Kč) z 32,43 miliardy jüanů o rok dříve.

Podle nových pravidel bude moci od 1. ledna obchodovat na pekingském trhu se solí 79 registrovaných obchodníků z dalších provincií a 16 velkoobchodníků z Pekingu. Čínské hlavní město je prvním z 13 měst a provincií, které dostaly povolení od ústřední vlády otevřít své trhy s jedlou solí producentům a velkoobchodníkům z jiných regionů. Další regiony čekají na povolení.

Vláda uvedla, že bude trh sledovat a pokud se objeví nesrovnalosti, zasáhne, aby stabilizovala ceny.

Témata:  Čína potraviny ekonomika

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:23

Olaf Scholz varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska

Německý kancléř Olaf Scholz dnes varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy