Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude Evropa vracet migranty do Řecka? Země se brání obnově dublinských pravidel

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény - Řecký ministr pro migraci Jannis Muzalas dnes kritizoval Evropskou komisi, která chce obnovit dublinská migrační pravidla pro Řecko.

To by znamenalo, že od poloviny března příštího roku by ostatní země Evropské unie mohly postupně a za určitých podmínek začít vracet do Řecka migranty, kteří se právě tam poprvé dostali na území EU a pak se přesunuli do jiného státu osmadvacítky.

"Jsme proti Dublinu, který obsahuje chyby minulosti a mechanismus neschopný reagovat na historický příliv uprchlíků," řekl dnes podle agentury AFP ministr. Systém podle něj ponechává neúměrnou zátěž na ty členské země, do nichž migranti vstoupí jako první.

"Pokusíme se vytvořit jednotnou frontu v EU s jinými zeměmi 'prvního příchodu', jako je Itálie, Bulharsko a Malta, abychom opravili nespravedlivé body 'nového' Dublinu," podotkl Muzalas, který se chce kvůli této otázce v polovině ledna sejít se svým italským kolegou.

Témata:  Řecko EU uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy