reklama

Americký senátor při návštěvě Lotyšska pohrozil Moskvě tvrdými ekonomickými sankcemi, pokud se podobné zasahování prokáže. Ruské ministerstvo zahraničí vzápětí uvedlo, že v případě sankcí přijme odvetná opatření. Pohrůžka je ale podle úřadu jen provokací.

Tiskové agentury s odvoláním na nejmenovaného vysokého amerického činitele 10. prosince informovaly, že americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) dospěla k závěru, že Rusko zasahovalo do letošních prezidentských voleb v USA s cílem pomoci republikánovi Donaldu Trumpovi dostat se do Bílého domu. Trumpův tým věrohodnost informací a motivy k jejich zveřejnění zpochybnil.

Odcházející prezident Barack Obama 16. prosince řekl, že Rusové jsou odpovědní za hackerské útoky proti jeho Demokratické straně během volební kampaně. Poznamenal přitom, že nešlo o "propracovanou špionážní akci". Doufá nicméně, že budoucí prezident nedopustí, aby cizí mocnost ovlivnila americké volby.

Pokud vyšetřování prokáže zasahování Moskvy do voleb USA, může Rusko očekávat ze strany amerických zákonodárců sankce, které ho tvrdě zasáhnout, zvlášť prezidenta Vladimira Putina, řekl podle agentury AP v Rize republikánský senátor Lindsey Graham. Možné sankce neupřesnil.