Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Musíme přestat povzbuzovat migraci. Trump bude dobrý pro celý svět, burcuje maďarský ministr

Maďarsko
Maďarsko
Foto: Pixabay

Budapešť - Maďarský ministr zahraničí Peter Szijjártó ocenil nově zvoleného prezidenta Donalda J. Trumpa a vyzval k „normalizaci vztahů" s Ruskem. Zároveň apeloval na zastavení masové migrace, protože nelegální migrace představuje „nebezpečí" pro Evropu.

Szijjártó, šéf maďarské diplomacie a blízký spojenec premiéra Viktora Orbána. poskytl rozhovor německému listu Die Welt. Na otázku, zda by Německo mělo být více jako Maďarsko v názorech na migraci řekl: „Jednu věc vím jistě: Maďarsko zastává stejné názory na migrační krizi před dvěma lety.“

Ve stejném duchu pak pokračoval. „Podle našeho názoru je nelegální migrace špatná a nebezpečná pro Evropu. To je důvod, proč musíme chránit naše hranice. Musí být jasné, že se do Evropy lze dostat pouze legálně. Musíme přestat podporovat imigraci a nakonec zrušit nucené přesídlovací kvóty, které porušují evropská pravidla,“ vysvětloval.

V rozhovoru se také dotkl mezinárodních vztahů. Szijjártó zdůraznil, že Maďarsko a Německo se ve většině otázek shodnou, dodal, že jeho národ nesouhlasí s vojenskými gesty ze strany Evropské unie a NATO, které by mohly znepřátelit Rusko.

„Normalizace vztahů mezi Evropou a Ruskem je dle našeho názoru nezbytná. Je v ekonomickém a bezpečnostním zájmu Maďarsku, aby si EU a Rusko ukázaly navzájem respekt a aby uznávaly mezinárodní právo, aby spolu mohly spolupracovat,“ uvedl Szijjártó.

Přiznal, že v touze rozptýlit napětí mezi Ruskem a Západem je i prvek sobeckosti – poukázal na staletí evropských dějin. „Jde také o naši historickou zkušenost, podle které v konfliktních situacích mezi západem a východem střední Evropa vždy prohraje,“ vysvětloval.

Maďarsko také patřilo k několika málo zemím Evropy, které otevřeně uvítaly zvolení Donalda J. Trumpa americkým prezidentem. „Myslíme si, že směr zahraniční a migrační politiky Donalda Trumpa pro Evropu je mnohem příznivější než ta demokratická. Podle mého názoru bude administrativa Trumpa lepší pro celý svět,“ tvrdí.

Témata:  Maďarsko uprchlíci Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy