Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonská ministryně obrany zavítala do kontroverzní svatyně, Čína a Korea se zlobí

Tokio
Tokio
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Tokio - Japonská ministryně obrany Tomomi Inadaová zavítala do kontroverzní tokijské svatyně Jasukuni, kde je kromě 2,5 milionu padlých vojáků uctíváno také několik válečných zločinců.

Vládní návštěvy Jasukuni vyvolávají rozhořčení v Jižní Koreji a Číně, které považují svatyni za symbol někdejšího japonského militarismu.

Inadaová ještě v úterý doprovázela japonského premiéra Šinzóa Abeho na historické návštěvě americké základny Pearl Harbor na Havajských ostrovech, kde byl i prezident USA Barack Obama.

Abe navštívil místo japonského úderu, po němž USA před 75 lety vstoupily do druhé světové války, jako vůbec první úřadující premiér své země. Obama označil Abeho přítomnost v Pearl Harboru za historické gesto, které symbolizuje sílu usmíření.

"Japonsko a Spojené státy, které proti sobě vedly nejlítější boje, jsou nyní nejpevnějšími přáteli," řekla v Jasukuni Inadaová, kterou citoval list Sankei.

Témata:  Japonsko Barack Obama

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy