Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaké budou první Trumpovy kroky v Bílém domě? Kritici varují před nevypočitatelnstí

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Nově zvolený prezident USA Donald Trump se úřadu ujme 20. ledna. Mnozí kritici s ohledem na jeho razantní a mnohdy nevybíravou předvolební kampaň varují před politickou nevypočitatelností budoucího prezidenta.

Ještě před svým zvolením totiž ohlásil tažení proti nelegálním přistěhovalcům, zpochybnil význam celosvětové klimatické dohody z Paříže, ostře se vymezil proti Číně a jejím hospodářským opatřením či varoval americké spojence před nedostatečnými investicemi do armády.

Trumpovo vítězství analytici považují za šok pro zahraniční politiky, kteří doufali ve zvolení demokratky Hillary Clintonové, a tím v pokračování nynějšího kurzu dosluhující administrativy prezidenta Baracka Obamy. S převzetím Bílého domu Trumpem se očekává ostrý politický obrat. Jak velký bude, ale není stále jasné, ačkoli o mnohém vypovídá výběr některých členů vlády.

V případě zahraničí je za Trumpovu první velkou zkoušku považována Čína. Budoucí prezident obvinil Peking z přílišného zasahování do hodnoty měny a pohrozil uvalením vysokých dovozních cel na čínské zboží. Naopak v případě regionálních nároků a ambicí Číny není jasné, do jaké míry bude Trump chtít podpořit americké spojence zárukami na jejich vojenskou obranu. Podle portálu Fortune budou Číňané zcela jistě chtít vyzkoušet mantinely, které si Trump stanoví.

Pokud jde o obranu, vyvolal nástup Trumpa k moci nervozitu i v Evropě, která má v současné době komplikované vztahy s Ruskem kvůli jeho mocenskému rozpínání na Ukrajině. Trump varoval, že po případném napadení některého z členských států NATO nemusí USA přispěchat na pomoc, pokud daná země nedostatečně přispívá na obranu. Řekl také, že by zvážil ruskou anexi ukrajinského autonomního poloostrova Krym, pokud by to vedlo ke zlepšení vztahů s Moskvou. S tou chce navíc silněji spolupracovat v boji proti terorismu.

Trump již dal na vědomí, že USA pod jeho vedením odstoupí od transpacifické obchodní dohody TPP, kterou by chtěl nahradit bilaterálními smlouvami.

Během kampaně přislíbil, že vypoví klimatickou dohodu z Paříže. Dokument, který při dojednání podepsalo přes 190 zemí, podle jeho dřívějších prohlášení škodí americkému hospodářství. Po svém zvolení ale zaujal smířlivější postoj, když řekl, že ve věci klimatické dohody si ponechá všechny možnosti otevřené.

Témata:  Donald Trump Bílý dům USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy