Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropští mladí lidovci odsoudili Junckerova slova k úmrtí Castra

Fidel Carsto zachycen v rozhovoru s univerzitním studentem
Fidel Carsto zachycen v rozhovoru s univerzitním studentem
Foto: cubadebate.cu

Praha - Mladí členové Evropské lidové strany odsoudily vyjádření předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera k úmrtí bývalého kubánského vůdce Fidela Castra.

ČTK o tom dnes informoval místopředseda Mladých křesťanských demokratů Vojtěch Marek. Juncker uvedl, že Castro byl pro mnohé hrdinou.

"Naším hlavním cílem je říci jasné ne totalitarismu a relativizaci komunistického zla, které jasně reprezentoval Fidel Castro. Ještě dnes, v této chvíli, existují lidé, již jsou režimem perzekvováni. Slova pana Junckera jako vrcholného reprezentanta Evropské unie jsou výsměchem všem, kdo trpěli a trpí pod útlakem komunistického režimu," uvedl Marek.

Otevřený dopis Junckerovi podepsalo 26 mládežnických organizací z 20 evropských zemí. Česko zastupují Mladí křesťanští demokraté, kteří jsou mládežnickou organizací KDU-ČSL, a Top tým, mládežnická organizace TOP 09.

Castro zemřel 25. listopadu ve věku 90 let. Moci na Kubě se chopil v roce 1959, kdy jeho povstalci svrhli diktátora Fulgencia Batistu.

Témata:  KDU-ČSL Fidel Castro Jean-Claude Juncker

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy