Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová už několikrát prokázala odvahu a pevné vedení, ocenil kancléřku Obama

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín - Americký prezident Barack Obama v rozhovoru pro dnešní německý list Bild ocenil kancléřku Angelu Merkelovou. Podle šéfa Bílého domu prokázala při uprchlické krizi odvahu.

Obama, který v neděli navštíví průmyslový veletrh v severoněmeckém Hannoveru, se v pondělí zúčastní "neformálního setkání" s Merkelovou, francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a premiéry Británie a Itálie Davidem Cameronem a Matteem Renzim.

"Myslím, že postoj kancléřky Merkelové v uprchlické krizi, stejně jako mnoha Němců, byl odvážný," řekl Bildu prezident Spojených států, podle kterého Merkelová prokázala "skutečné morální a politické vedení".

"Německo by nemělo samo - nebo několik dalších států - nést celé břímě (krize)," dodal Obama, podle kterého "nedávná dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem byla krokem ke spravedlivějšímu rozdělení této odpovědnosti".

Obama také řekl, že Merkelová byla s to zajistit "zachování evropské jednoty během ruské agrese proti Ukrajině". Kancléřku označil za "strážkyni Evropy". Podle něho jde o pragmatickou političku, která se zaměřuje na to, čeho je skutečně možné docílit.

Témata:  Barack Obama Angela Merkelová uprchlíci

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy