Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž podezřelý z napojení na Amriho je na svobodě, Německo na něj neuvalilo vazbu

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín/Řím - Německé úřady propustily 40letého Tunisana podezřelého ze spojení s atentátníkem Anisem Amrim. Uvedla to dnes mluvčí německé prokuratury.

Unesený kamion, jímž Amri najel na lidi na vánočním trhu v Berlíně, zastavil zřejmě během vražedné jízdy automatický brzdový systém. Zbraň, kterou Amri na útěku v Itálii vystřelil na italskou policii, měla stejný kalibr jako pistole, které použil při útoku v německé metropoli.

Na Tunisana, jehož jméno úřady nezveřejnily, se státní zastupitelství rozhodlo neuvalit vazbu, takže byl propuštěn na svobodu. Policie jej zadržela ve středu v Berlíně, kde žil. Úřady také prohledaly jeho byt a obchodní prostory ve čtvrti Tempelhof na jihu města.

Na stopu Tunisanovi přišli vyšetřovatelé zřejmě po analýze Amriho komunikace. Jeho mobil předtím nalezli v kamionu, jenž byl použit při útoku na vánoční trh. Podle časopisu Focus Amri deset minut před berlínským atentátem rozeslal několik zpráv a fotografií islamistům v Berlíně a Porúří. Zadržený Tunisan byl údajně jedním z adresátů.

Po dalších možných Amriho komplicích pátrá policie i v dalších evropských zemích, zejména v Itálii, kde Amri pobýval a kam utekl po masakru v Berlíně. Italský premiér Paolo Gentiloni dnes podle agentury APA prohlásil na tiskové konferenci, že Amri neměl v Itálii významnou síť kontaktů a případných pomocníků.

Témata:  Německo Anis Amri terorismus

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy