Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA se mstí Rusku? Úřady vypověděly 35 ruských diplomatů

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Spojené státy dnes vypověděly 35 ruských diplomatů a uzavřely dvě ruská pracoviště na svém území. Prezident Barack Obama zároveň vyhlásil vůči Rusku další sankce kvůli hackerským útokům proti americkým politickým institucím i jednotlivcům. Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina označil nové postihy za nezákonné, šéf Kremlu se podle něho rozhodne o případných odvetných opatřeních.

Rusové byli označeni za nežádoucí osoby, neboť jednali "způsobem neslučitelným s diplomatickým statusem". Vypovězeni byli zaměstnanci ambasády ve Washingtonu a konzulátu v San Francisku, kteří dostali 72 hodin na to, aby opustili USA. Podle listu The New York Times jde o pracovníky ruských tajných služeb, mezi nimiž jsou i čtyři řídící činitelé, kteří patrně přímo vedli útoky na počítače americké Demokratické strany.

Americké úřady zároveň zablokovaly ruskému personálu přístup do dvou komplexů vlastněných ruskou vládou v New Yorku a ve státě Maryland.

Nové americké sankce míří na civilní tajnou službu FSB a vojenskou rozvědku GRU, čtveřici vedoucích pracovníků GRU a tři společnosti, které této rozvědce poskytují hmotnou podporu.

"Tyto kroky následují po opakovaných soukromých a veřejných varováních, která jsme ruské vládě dali, a jsou nutnou a adekvátní odpovědí na snahy poškodit americké zájmy způsobem, který je porušením zavedených mezinárodních norem chování," uvedl dnes Obama v prohlášení. Postihy vůči Rusku za jeho "agresivní aktivity" tím podle něho nekončí.

Zprávu o vyšetřování útoků, které byly podle amerických zpravodajských služeb zaměřeny i na ovlivnění prezidentských voleb, dodá Obamova administrativa Kongresu v nejbližších dnech. Podle prezidenta americké úřady zároveň zveřejní technické informace o hackerských akcích řízených oběma ruskými tajnými službami.

Rusko opakovaně odmítlo obvinění, podle nichž se jeho hackeři snažili ovlivnit volby ve prospěch republikána Donalda Trumpa. Z Moskvy se vzápětí po zveřejnění sankcí začaly ozývat odmítavé hlasy. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že americký postup zásadně poškozuje vztahy obou zemí. Jeho praktický dopad je podle něj sporný a není jisté, zda to schvaluje Obamův nástupce Trump. Putin se podle Peskova rozhodne, zda a jaké odvetné kroky Rusko přijme.

Předseda výboru pro mezinárodní záležitosti horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačjov podle agentury Ria Novosti v narážce na Obamův lednový odchod z úřadu nazval nejnovější sankce "smrtelnou křečí politických mrtvol".

Budoucí šéf Bílého domu Trump závěr týkající se ruských hackerských útoků, k němuž dospěly americké tajné služby, opakovaně zpochybnil. Ve středu na dotaz o nových sankcích prohlásil, že by Washington měl zanechat sporu s Ruskem kvůli těmto útokům. Podle agentury Reuters bude mít Trump po nástupu do úřadu možnost zrušit Obamův dekret, postihy odvolat a ruské diplomaty pustit zpět.

Rovněž republikánské špičky reagují na Obamovy sankce spíše kriticky. Předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan poznamenal, že Rusko se sice soustavně snaží podkopávat americké zájmy, avšak reakce dosluhujícího prezidenta je přehnaná a jde o "příznačné zakončení osmi let nefunkčního přístupu k Rusku".

Témata:  USA Rusko diplomacie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy