Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristu v Berlíně zastavila technika. Speciální zařízení převzalo řízení vozu

Útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016)
Útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016)
Foto: Reprofoto DailyMail

Berlín – Teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně mohl mít mnohem více obětí. Původně se spekulovalo, že větší tragedii polský řidič kamiónu, pitva ale nakonec prokázala, že byl zastřelen již několik hodin před útokem. V tomto případě dalším obětem zřejmě zabránila technika.

Německé sdělovací prostředky ve středu uvedly, že vůz, který vjel do davu lidí na berlínských trzích a který zabil 12 lidí, zastavil kvůli automatickému brzdnému systému. Zřejmě tak tento systém zachránil životy dalších lidí.

List Süddeutsche Zeitung s odvoláním na vyšetřovatele uvádí, že nákladní vůz Scania R 450 zastavil asi po 70 až 80 metrech. Předchozí zprávy přitom spekulovaly, že kamion jel chaoticky a nakonec se zastavil kvůli hrdinnému zásahu polského řidiče kamionu, který ale v tu dobu ležel v kabině mrtvý. Ukázalo to pitva.

Jak se zdá „hrdinou“ v tomto případě byl automatický brzdný systém. V roce 2012 totiž přijala Evropská unie závazné předpisy, které vyžadují, aby všechna nová vozidla přesahující 3500 kilogramů byla vybavena vyspělým systémem nouzového brzdění. Ten pomocí senzorů dokáže zareagovat na nenadálou situaci a zabránit tak nehodě.

Kdyby kamion nezastavil, mohlo být obětí daleko víc - podobně jako tomu bylo při teroristickém útoku ve francouzském Nice, při kterém zahynulo pod koly náklaďáku 84 lidí. Řidiče nakonec zastavily až desítky střel, vůz ale ujel stovky metrů.

K útoku na vánočních trzích v Berlíně došlo 19. prosince. Kamion naložený ocelovými nosnými trámy, který patřil polské firmě, vjel do davu. Atentát má dvanáct obětí, mezi nimi i Češku Naďu dlouhodobě žijící v Berlíně. Zraněno bylo asi 50 lidí, 15 z nich zůstává v kritickém stavu. Tunisan Anis Amri, který vůz řídil, byl nakonec zastřelen italskou policií.

Témata:  Německo teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.