Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko vrací úder: Lavrov chce vyhostit 35 amerických diplomatů

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Foto: mid.ru

Moskva - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na protiruské sankce Spojených států navrhl prezidentu Vladimiru Putinovi vyhoštění 35 amerických diplomatů. Rovněž požaduje uzavření dvou budov využívaných Američany v Moskvě.

Informovala o tom agentura TASS. Washington ve čtvrtek oznámil, že uvalil na Moskvu sankce a rovněž vypověděl 35 ruských diplomatů. Souvisí to s americkými obviněními, že se Rusové snažili ovlivnit prezidentské volby v USA ve prospěch Donalda Trumpa.

Lavrov v televizním projevu uvedl, konkrétně Putinovi navrhl vyhoštění 31 zaměstnanců americké ambasády v Moskvě a čtyř diplomatů z generálního konzulátu USA v Petrohradě. Dále nebudou moci američtí diplomaté využívat rekreační zařízení na předměstí Moskvy a skladiště jižně od ruské metropole.

Obvinění, která USA vznesly proti Rusku, jsou podle šéfa ruské diplomacie nepodložená. Ruští představitelé včetně Putina v minulosti nařčení ze zásahů do voleb opakovaně odmítali. Lavrov také dodal, že nové americké sankce nezůstanou bez odpovědi.

Témata:  Sergej Lavrov USA Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.