reklama

Britka prožila třináct let svého života jako sexuální otrokyně. Většinu té doby strávila zavřená v ložnici, kde byla pravidelně bita a znásilňována. Výjimkou byly jen chvíle strávené v nemocnici, kde svému únosci, kterého média popisují jako asijského taxikáře Jamala, porodila čtyři děti. V tu chvíli si její únosce hrál na jejího manžela a ona byla příliš vyděšená, než aby řekla pravdu.

„Pořád vidím tu ložnici, ten roh, kde jsem se snažila překonat bolest. Po chvíli jsem ji přestala cítit, myslím, že moje tělo prostě vyplo. Pořád to cítím – kyblík, který jsem používala jako záchod, česnek, který z něj čpěl. Dostala jsem se do bodu, kdy jsem nevěděla, co je život,“ vzpomíná Anna. Při smyslech prý zůstala jen díky vzpomínce na babičku, která ji vychovávala. A díky fotce jejího prvního přítele Jamieho, jehož fotku měla schovanou v podlaze mezi prkny.

Bylo hezké, když se o mě někdo zajímal

Když ji taxikář unesl, bylo jí jen 15 let. V zajetí strávila 13 let. Dnes už je z ní dospělá žena, na svobodě je už 16 let. Přesto si na některé věci vzpomíná, jako by se to stalo včera. Své vzpomínky, kterými doslova šokovala Británii, teď sepsala do knihy Tajná otrokyně.

„Babička zemřela, když mi bylo 10 let, rodiče mě nechtěli. Když mi někdo projevil náklonnost, chytla jsem se toho. Malik se zeptal, jak mi je. Bylo příjemné vědět, že se o mě někdo zajímá. Když mě požádal, abych přišla do jeho domu na čaj věděl, že nikomu nebudu chybět. Existuje mnoho zranitelných dívek jako já. Mohlo se to stát na jakékoliv ulici,“ varuje.

Jeden den v roce 1987 taxikář požádal blonďatou Annu, aby „přišla k jeho rodině na čaj.“ A ona si myslela, že to bude fajn. Bylo to jen dva dny po jejích patnáctých narozeninách. Řekla, že Malik žil se svými bratry, jejich manželkami, dětmi a jeho matkou. Pak jí řekl, že může zůstat přes noc. Později Malik přišel do jejího pokoje a nazval ji „špinavou bílou děvkou“. Pak se s ní zamkl v ložnici – a začalo zneužívání.

Malik svou otrokyni půjčoval za peníze, děti prodával

Později ji Malik půjčoval i svému bratrovi nakonec za peníze i jiným mužům. Jeho rodina nad tím prý přivírala oči. Manželky Jamalových bratrů prý k ní byly občas přátelské, dávaly jí léky proti bolesti a modřiny maskovaly pomocí make-upu. Ale nic neohlásily, protože byly také zneužívány.

Postupně svému únosci porodila čtyři děti, to byla jedna z mála příležitostí, kdy se dostala z domu. „Malik mi mi oblékl šaty z jeho kultury, obarvil mi vlasy načerno, nosila jsem šátek a držela hlavu dole. Když mluvil místo mě, domnívali se, že je to kulturní záležitost. .A myslím, že lidé se bojí, aby nebyli obviněni z diskriminace,“ vzpomíná žena s tím, že se cítila, jako by ji všichni nechali na holičkách.

Ani dětí si ale neužila – její manžel je všechny prodal. „Sotva jsem je stihla pochovat, nedostala jsem šanci být jim matkou. Nevím, kde jsou. Dvakrát jsem se pokoušela uniknout zadními dveřmi, ale vždycky mě hrozně zbil,“ uvedla.

I po 16 letech trpí Anna psychickými problémy

Pak se pokoušela zabít – léky proti bolesti, pádem ze schodů, dokonce se snažila uškrtit šátkem. Nakonec ji zachránila až pečovatelka, která dům navštěvovala a které Anna předala kus papíru se vzkazem. Poté, co se případe začala zabývat policie, Malik tvrdil, že jeho „manželka“ utekla a že trpí „vážnou duševní poruchou“. Anna byla příliš vyděšená, než aby vznesla obvinění. Krátce pobývala v utajeném domě pod policejní ochranou.

Vše se změnilo až ve chvíli, kdy se setkala se svou první láskou Jamiem. Tomu řekla, že trpěla anorexií a že byla v nemocnici, čemuž uvěřil. Dvojice pomalu obnovovala svůj vztah. Anna však nebyla dlouhou dobu schopna fyzického kontaktu a tak se jen drželi za ruce. Teprve po roce mu prozradila pravdu. „Na jeden den odešel, myslela jsem, že jsem ho ztratila, že mě odsoudil. Pak se ale vrátil a jen mě objal,“ vzpomíná. Spolu teď mají čtyři děti ve věku 15, 11, 8 a 4 roky. Stejně jako kdysi v zajetí porodila dvě holčičky a dva chlapce.

Přesto není Anna úplně fit. Psychická zranění se stále nevyléčila, trpí bulimií, depresemi a posttraumatickou stresovou poruchou, kvůli které zřídkakdy opouští svůj domov. „Je to těžký život, mé děti a Jamie mě drží nad vodou," dodala.