Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tunisko bude džihádisty po návratu do vlasti zatýkat

Tunisko
Tunisko
Foto: Pixabay

Tunis - Radikálové, kteří se vrátí do Tuniska, budou okamžitě zatčeni a souzeni podle protiteroristických zákonů. Pro odsouzené navíc tuniská vláda staví vězení

Napsala to dnes agentura Reuters s odvoláním na tuniského premiéra. Jde částečně o reakci na nedávný berlínský útok, který je připisován tuniském útočníkovi.

V současné chvíli má Tunisko největší poměr islámských radikálů, kteří odjeli bojovat do zahraničí, k počtu obyvatel. Mnozí tak mají obavy, co se stane, pokud se tito lidé do země vrátí.

"Pokud vstoupí na tuniskou půdu, budou okamžitě zatčeni a souzeni podle protiteroristických zákonů... Máme o nich veškeré informace, známe každého z nich. Podnikli jsme všechny nutné kroky," řekl tuniský premiér Júsuf Šáhid ve čtvrtečním vysílání státní televize.

Podle tuniského ministerstva vnitra více než 3000 Tunisanů odjelo ze země s cílem zapojit se do bojů na straně islamistů; 800 z nich se prý již vrátilo, ale bližší informace o tom, jak s nimi tuniské úřady naložily, nejsou k dispozici.

Hlavním důvodem, proč mnoho mladých Tunisanů odjelo podpořit islamisty, byl podle Reuters bezpečnostní chaos, který nastal po povstání v roce 2011.

Témata:  Tunisko Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy