reklama

CSU pod vedením Horsta Seehofera nadále tlačí na změnu migrační politiky jeho koaličního spojence - Křesťanskodemokratické unie (CDU) v čele s kancléřkou Merkelovou. Nová zpráva, psaná z velké části v reakci na masakr na vánočním trhu v Berlíně, který provedl tuniské žadatel o azyl, požaduje přísnější azylovou a migrační politiku.

Mezi návrhy CSU patří například možnost posílat zachráněné lodě ve Středomoří zpátky do Afriky, píše s odvoláním na materiál německé strany server Breitbart.

Zpráva s názvem „Bezpečnost pro naši svobodu" obsahuje seznam požadavků strany, která je stále více nekompromisní v otázce masové migrace. CSU požaduje větší ochranu pro příslušníky policie, rozšiřování kamerového dohledu a přísnější pravidla týkající se deportace přistěhovalců, kteří jsou považováni za zranitelné.

Největší a nejvíce kontroverzní požadavek je posílat zachráněné lodě zpět do zemí původu v Africe. Tento krok by měl nahradit současnou politiku, kdy jsou všichni migranti přiváženi do Itálie nebo Řecka. Itálie letos zaznamenala rekordní počet migrantů, rekordní počet jich však také během cesty zemřel.

CSU uvádí, že Německo a Evropská unie (EU) musí navázat lepší vztahy se severoafrickými zeměmi s cílem přimět je vzít zpět své státní příslušníky a přesídlit je do Afriky.

Myšlenka zpracovat žádosti uprchlíků o azyl v severní Africe není vůbec nová. O stejné věci již mluvil rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz a bývalý kandidát FPÖ na rakouského prezidenta Norbert Hofer. Oba žádali, aby se Evropa vydala ve stopách Austrálie, která lodě obrací a drží migranty na ostrovech nedaleko vlastního pobřeží.

Ministr zahraničí Kurz také uvedl, že africké země, které nebudou chtít spolupracovat, by měly být potrestány za to, že odmítají navrácené migranty. EU by těmto státům podle jeho názoru měla omezit množství zahraniční pomoci. „Mnohé z těchto zemí nemají zájem o přijetí svých občanů," řekl.

„Když nemůžeme kontrolovat, kdo emigruje do EU a kdo zde žije, představuje to bezpečnostní riziko," poznamenal Kurz a dodal: „Varoval jsem před tím už před rokem a půl, říkal jsem, že uprchlické trasy mohou být použity teroristy. Bohužel se ukázalo, že jsem měl pravdu."