Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Soulu vyrazili lidé do ulic. Demonstrovali proti sesazené prezidentce

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Davy lidí dnes vyšly do ulic jihokorejské metropole v dalším protestu proti dočasně odvolané prezidentce Pak Kun-hje, která čelí korupčnímu skandálu.

Politička je odhodlaná znovu získat své pravomoci prostřednictvím soudního procesu. Demonstranti se shromáždili na stejných místech jako v uplynulých týdnech. V okolních ulicích se sešli příznivci prezidentky, obě skupiny ale oddělila policie.

Během minulých devíti sobot vyjádřilo podle organizátorů manifestací nesouhlas s hlavou státu po celé zemi až devět milionů lidí. Odpor proti Pak Kun-hje je tak podle agentury AP největším protestním hnutím v dějinách Jižní Koreje.

Pod tlakem veřejnosti parlament v tajném hlasování prezidentku 9. prosince dočasně sesadil. O jejím dalším setrvání ve funkci definitivně rozhodne ústavní soud, který na to má až šest měsíců.

Důvodem odvolání Pak Kun-hje je její kontakt s důvěrnicí Čche Son-sil, která zřejmě dostala možnost zasahovat do státních záležitostí, ačkoli neměla žádnou oficiální funkci.

Témata:  Jižní Korea Pak Kun-hje 1

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy