Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS úkoluje radikály: Proměňte silvestrovské oslavy v krveprolití

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Londýn – Džihádisté z Islámského státu vyzývají západní „syny islámu“, aby zahájili brutální vlnu novoročních útoků, které změní místa konání veřejných akcí v krvavé bojiště. Tato zpráva přichází krátce poté, co na vánoční trhy v Berlíně nákladním autem zaútočil Tunisan Anis Amri. K tomuto činu se přihlásil právě IS, který k podobným vánočním útokům také burcoval.

Mediální skupina Nashir Media Foundation napojená na džihádisty z IS publikovala na šifrovaném kanálu sérii děsivých obrazů, které vyzývají jejich stoupence, aby využili impulsu, který přinesl Anis Amri v Berlíně, když unesl nákladní auto a nn vánočních trzích brutálně zavraždil 12 osob, včetně jedné Češky.

Na jednom snímku je zobrazen militantní bojovník ozbrojený nožem, který pronásleduje Santu Clause. V titulku pod ním se píše: „Vy nevěřící psi, kteří se připravujete na vánoční oslavy, buďte připraveni na krveprolití, roztroušené kousky těl a na pohřby. Oči lvů chalífátu se dívají přímo na vás a slibují vám s hořkou smrt."

ISIS fanatics call for lone wolf attacks in cinemas, malls and HOSPITALS on New Year https://t.co/7gbOMa58RG pic.twitter.com/BBCodqfr3y

— Terrorism Updates (@terrorism_info) 29. prosince 2016

 

Skupina zároveň apeluje na militanty na západě, aby se zúčastnili jako „vlci samotáři" útoků na různých veřejných místech včetně kin, nákupních středisek a nemocnic.

Další zveřejněná grafika ukazuje tmavou postavu džihádisty, která stojí vedle hořícího čísla 2017. Nápis vedle něj říká: „Přineseme ti Nový rok plný chaosu a bombových útoků.“

RT @TheSun: ISIS fanatics warn of New Year attacks in western cities https://t.co/lNpHW2HJmV pic.twitter.com/bcymbItYPV

— Göksel Bayraktar (@james007goksel) 29. prosince 2016

 

Teroristické hrozby spojené s oslavami Nového roku přichází krátce poté, co radikálové slíbili bombardovat křesťany a jejich církve v USA, Kanadě, Francii a Nizozemsku. Prostřednictvím aplikace na Telegramu teroristická skupina zveřejnila dlouhý seznam církví, na jejichž členy mají „synové islámu" zahájit krvavé útoky.

Radikálové také přidali závěrečnou zprávu, která zní: „Ó nevěřící, zatímco se připravujete na oslavy Vánoc, doporučujeme vám připravit se dobře. Vaše oslavy se staly bojištěm a bojovým prostorem. Takže na nás čekejte."

Zpravodajské služby po celém světě jsou po útoku v Berlíně ve stavu vysoké pohotovosti. Začátkem tohoto týdne francouzská policie zadržela muže podezřelého z plánování útoku, ke kterému mělo dojít na Silvestra.

Témata:  Islámský stát terorismus Nový rok Silvestr

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy