Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Dánsku byla zadržena dcera důvěrnice jihokorejské prezidentky

Dánská vlajka
Dánská vlajka
Foto: Pixabay

Soul - V severodánském městě Aalborg byla dopadena dcera dlouholeté důvěrnice sesazené jihokorejské prezidentky. Soul na ni vydal zatykač v souvislosti s korupčním skandálem Pak Kun-hje.

Podle jihokorejské policie byla Čchung Ju-ra (20) zatčena kvůli tomu, že se nelegálně zdržovala v Dánsku. Předtím pobývala v Německu, kam odjela loni v září.

Čchung je podezřelá, že využívala výhod plynoucích z blízkého vztahu její matky s prezidentkou. Mělo se jí mimo jiné dostávat zvláštního zacházení na prestižní univerzitě.

Její matka Čche Sun-sil doma čelí obvinění z korupce a zneužítí moci. Je podezřelá, že jako prezidentčina důvěrnice zasahovala do záležitostí státu, přestože neměla žádnou exekutivní funkci. Svých blízkých vztahů s prezidentkou podle prokuratury využívala i k vymáhání financí od velkých firem. Část peněz prý použila pro vlastní potřebu.

Čchung je držitelkou zlaté medaile v jezdeckém sportu z asijských her. Firma Samsung například uvedla, že jí zaplatila koně, ale odmítla, že by tak učinila, aby získala přízeň prezidentky.

Témata:  Dánsko Jižní Korea Pak Kun-hje 1

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy