Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K útoku v Istanbulu se přihlásil Islámský stát

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Ankara - Turecké úřady se domnvají, že za masakrem v Istanbulu v noci ze Silvestra na Nový rok je teroristická organizace Islámský stát (IS). Pachatel krveprolití podle všeho pochází ze Střední Asie, buď z Uzbekistánu, nebo z Kyrgyzstánu. Posléze se IS k útoku sám přihlásil.

"Jako pokračování požehnaných operací, které Islámský stát provádí proti ochránci kříže Turecku, hrdinný voják chalífátu zasáhl jeden z nejznámějších nočních klubů, kde křesťané slaví svůj odpadlický svátek," uvedl IS v prohlášení. Pachatel podle Amak střílel na rozkaz vůdce IS a samozvaného chalífy abú Bakra Bagdádího.

Zatím neznámý střelec, který by podle tureckých médií mohl být Uzbek nebo Kyrgyz, zabil v noci ze soboty na neděli v klubu Reina v evropské části největšího tureckého města 39 účastníků novoročních oslav. Turecké úřady zatím identifikovaly 38 obětí.

Podle agentury Anadolu je mezi nimi přinejmenším 26 cizinců. Tureckých obětí je 12, jedna z nich měla kromě tureckého ještě belgické občanství. Mezi dosud identifikovanými oběťmi není žádný Čech. Většina mrtvých cizinců pochází z arabských zemí.

Policie rovněž zjistila podobnost tohoto zločinu s útokem na istanbulském Atatürkově letišti koncem června, kdy zemřelo 45 lidí. Za touto teroristickou akcí byl podle přesvědčení tureckých úřadů Islámský stát a tři pachatelé pocházeli ze zemí bývalého Sovětského svazu.

IS se v minulosti jen zřídka hlásila k teroristickým útokům na tureckém území. Islamisté podle odborníků tímto postupem chtěli sice vyslat Ankaře jasný signál, nechtěli ale zároveň ztratit podporu, kterou jim poskytují určité sunnitské kruhy v Turecku.

Témata:  Islámský stát Turecko teroristický útok v Reina Night Club v Turecku

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy