Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama promlouval k mladým Britům. Nepropadněte xenofobii a izolacionismu, říkal

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: whitehouse.gov **www.whitehouse.gov**

Londýn - Americký prezident Barack Obama dnes v Londýně debatoval s britskou mládeží. Narážel na hrozící odchod Británie z Evropské unie a vyzval k odmítnutí izolacionismu. Referendum o brexitu se bude konat 23. června.

Žádná z deseti otázek pro šéfa Bílého domu se ale červnového referenda o setrvání země v unii přímo netýkala.

"Jsme svědky nových výzev k izolacionismu, ke xenofobii," uvedl dnes Obama k pětistovce diváků. "Když mluvím s mladými lidmi, zapřísahám je, zapřísahám vás, abyste tyto výzvy odmítli," dodal. Mladí by podle něj měli rovněž odmítnout tvrzení, že "jsme ovládáni silami, které nemůžeme kontrolovat," řekl.

V pátek Obama na tiskové konferenci s premiérem Davidem Cameronem prohlásil, že setrvání Británie v silné Evropské unii je v nejlepším zájmu Londýna i Washingtonu. Pokud by země evropský svazek opustila, mohla by si s Washingtonem vyjednat vlastní obchodní dohodu, což by ale nebyla rychlá záležitost, neboť Britové by byli podle něj "poslední v řadě". Svými výroky popudil zastánce takzvaného brexitu.

Obama dnes rovněž chválil dohodu o volném obchodu mezi Spojenými státy a Evropou, která se delší dobu připravuje pod názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). Dohoda je podle něj namířena proti "provinčním zájmům" jednotlivých zemí a vytvoří miliony pracovních míst a zisky v hodnotě miliard dolarů na obou stranách Atlantiku.

Témata:  Barack Obama Velká Británie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy