reklama

Hned v pátek senátoři a poslanci společně oficiálně potvrdí Donalda Trumpa budoucím americkým prezidentem a od 20. ledna, kdy Trump složí přísahu, senátory čeká série schvalování ministrů, poradců a dalších vysokých vládních činitelů. Zákonodárci budou také mimo jiné jednat o hackerském skandálu, ze kterého Washington obviňuje Moskvu, nebo o zdravotní reformě odcházejícího prezidenta Baracka Obamy, kterou republikáni, jichž je v obou komorách Kongresu většina, chtějí zrušit.

Trump i jeho viceprezident Mike Pence opakovaně prohlašují, že prvních sto dní administrativy nového prezidenta nebude ve znamení rozkoukávání se, ale právě naopak. Pence v této souvislosti zákonodárce žertem vyzval, aby se po převzetí moci Trumpem připoutali.

"Řekl jsem svým bývalým kolegům, aby se připoutali, prázdniny skončily," prohlásil v prosinci Pence, dosluhující guvernér státu Indiana a někdejší člen Sněmovny reprezentantů USA. "Chystáme se dát do pohybu agendu, která se týká obnovy armády, oživení hospodářství a také toho, aby se Amerika opět stala velikou," dodal.

Vůdce senátní republikánské většiny Mitch McConnell v prosinci prohlásil, že s prvním hlasováním Kongresu začne odvolávání Obamacare - Obamovy zdravotní reformy. Zatímco její obhájci tvrdí, že zajistila dostupnou zdravotní péči milionům dosud nepojištěných Američanů, podle kritiků zdražila pojistky a pokřivila trh a je příliš nákladná.

Zdá se, že Obama nechce rušení reformy, která je jeho hlavním vnitropolitickým odkazem, jen nečinně přihlížet. Ve středu má na programu schůzku s demokratickými senátory a poslanci, se kterými chce podle kongresových zdrojů projednat strategii obrany Obamacare.

Republikáni, jak připomíná televize CNN, mají sice v obou komorách Kongresu většinu, ale to jim k jednoduchému odvolání reformy nepostačí. Je jisté, že demokraté by se v takovém případě uchýlili k obstrukcím, na jejichž překonání republikáni v Senátu potřebují nejméně 60 hlasů, které nemají.