Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenské předsednictví EU skončilo. Debaty o efektivní solidaritě ale prý budou pokračovat

EU
EU
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovensko očekává, že členské unijní země budou pracovat na návrhu takzvané efektivní solidarity. Tu předložila Bratislava coby možné řešení migrační krize.

Novinářům to dnes řekl premiér Robert Fico, podle něhož bez pokroku v této oblasti nebude mít EU nástroj na zvládnutí migrace.

"Očekáváme, že budeme v tomto konceptu pokračovat i nadále. Pokud ho nerozpracujeme, Evropská unie nebude mít v roce 2017 žádný efektivní nástroj na řešení problémů, které přináší migrační krize. Takzvané povinné kvóty dočasného charakteru v roce 2017 končí a návrhy, s nimiž přišla Evropská komise ohledně povinných permanentních kvót, nemají podporu všech členských zemí Evropské unie," uvedl Fico.

Bratislava, která před více než rokem napadla u unijního soudu rozhodnutí o zavedení povinných kvót na přerozdělování uprchlíků mezi členské státy EU, přišla v rámci svého předsednictví s vlastním návrhem řešení migrační krize. Koncept efektivní solidarity podle Fica počítá s tím, že každá země se musí zúčastnit řešení problémů spojených s migrací, ale zároveň sama rozhodne o způsobu pomoci.

Témata:  Slovensko EU uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy