Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Miliardář Soros varuje: USA a EU čeká krušná budoucnost

George Soros
George Soros
Foto: The Washington Note

New York - Americký multimiliardář a filantrop maďarského původu George Soros na stránkách serveru Project Syndicate vzpomíná na svůj život. V té souvislosti ale také varuje před nebezpečími, kterým čelí Evropské unie i celý svět. Kritikou nešetří ani na účet ruského prezidenta Vladimira Putina a nově zvolenou hlavu USA Donalda Trumpa.

„Dlouho předtím, než byl Donald Trump zvolen prezidentem Spojených států, poslal jsem prázdninový pozdrav svým přátelům, který zněl: 'Tyto časy nejsou takové jako obvykle. Přeji vám to nejlepší v neklidném světě.' Teď cítím potřebu podělit se s touto zprávou se zbytkem světa. Ale dřív než to udělám, musím říct, kdo jsem,“ začíná svůj komentář Soros.

Připomíná, že je 86letý maďarský Žid, který se po skončení druhé světové války stal občanem USA. „Naučil jsem se na v raném věku, jak důležité je to, jaký převládá druh politického režimu. Je to formativní zkušenost z mého života - okupace Maďarska hitlerovským Německem v roce 1944. Pravděpodobně bych zahynul, kdyby můj otec nepochopil vážnost situace. Zařídil falešné identity pro svou rodinu a pro mnoho dalších Židů; s jeho pomocí většina z nich přežila,“ vzpomíná miliardář.

V roce 1947 pak utekl z Maďarska, kde v té době vládli komunisté, a studoval na London School of Economics. Právě tam si podle svých slov vyvinul svou vlastní filozofii, postavenou na dvojpilíři omylnosti a reflexivity. „Rozlišoval jsem mezi dvěma druhy politických režimů: ty, ve kterých si lidé zvolili jejich vůdce, kteří pak zastupují zájmy voličů, a ty, kde dochází ke snahám o manipulaci tak, aby vše sloužilo zájmům vládců,“ vysvětluje s tím, že první druh nazval společností otevřenu a druhý společností uzavřenou.

Otevřené společnosti jsou podle něj dnes v krizi, zatímco různé formy uzavřených společností - od fašistických diktatur po mafiánské státy - jsou na vzestupu. „Jak se to mohlo stát? Jediným vysvětlením, které jsem našel, je, že volení představitelé nesplnili legitimní očekávání a touhy voličů - a toto selhání způsobilo, že byli voliči rozčarovaní. Jednoduše řečeno, mnoho lidí mělo pocit, že jim elity ukradly jejich demokracii,“ domnívá se Soros.

Po rozpadu Sovětského svazu se prý USA jevily jako jediná zbývající supervelmoc, která byla zavázána k dodržování zásad demokracie a volných trhů. Jenže lidé podle něj nejsou s globalizací finančních trhů spokojeni, protože se jim nelíbí, jak je přerozděleno světové bohatství.

Připomíná také, že v roce 2016 proběhlo referendum o členství Spojeného království v Evropské unii, poté byl ve ve volbách v USA zvolen novým prezidentem Donadl Trump. A 4. prosince pak italští voliči v referendu odmítli návrh ústavních reforem. „Demokracie je nyní v krizi. Dokonce i USA, přední světová demokracie, si zvolily podvodníka a rádoby diktátora jako svého prezidenta. Ačkoli Trump zmírnil svou rétoriku poté, co byl zvolen, nezměnil ani své chování ani poradce. Jeho kabinet tvoří neschopní extremisté a generálové ve výslužbě,“ nešetří kritikou Soros, který ve volbách otevřeně podporoval demokratku Hillary Clintonovou.

„Co nás čeká? Jsem si jist, že se demokracie ve Spojených státech ukáže jako odolná. Ústava a instituce, včetně čtvrtého stavu, jsou dost silné, aby odolaly excesům moci výkonné, čímž předejdou tomu, aby se z rádoby diktátora stal diktátor skutečný,“ předvídá filantrop. USA ale podle něj zároveň budou zaměstnávat v blízké budoucnosti vnitřní boje. „Americká nebude schopna chránit a podporovat demokracii ve zbytku světa. Naopak, Trump bude mít bližší vztahy s diktátory. To umožní některým získat úkryt v USA, a jiní budou bez problémů pokračovat. Trump raději uzavírá dohody, než že by bránil principy. Bohužel i kvůli tomu je oblíbený u svých voličů,“ zoufá si Soros.

Obzvláště se prý obává o osud Evropské unie, která je v nebezpečí, že se dostane pod vliv ruského prezidenta Vladimira Putina, jehož „pojetí vlády je neslučitelné s otevřenou společností“. „Putin není pasivním příjemcem nedávného vývoje; tvrdě pracoval, aby nastal. Poznal slabost svého režimu: může využít přírodní zdroje, ale nemůže generovat hospodářský růst. Cítil se ohrožený 'barevnými revolucemi' v Gruzii, na Ukrajině a jinde. Zpočátku se snažil kontrolovat sociální média. Pak, což byl brilantní tah, využil obchodní model sociálních médií, aby šířil dezinformace a falešné zprávy, matoucí voliče a destabilizující demokracie. To je to, jak pomohl Trumpovi ke zvolení,“ domnívá se Američan maďarského původu.

Stejně tak je podle něj pravděpodobné, že se něco podobného stane v evropském volebním období v roce 2017 v Nizozemí, Německu a Itálii. „Doufám, že evropští vůdci a občané si uvědomí, že to ohrožuje jejich způsob života a hodnoty, na kterých byla Evropská unie založena. Problém je, že metodu, kterou Putin používá k destabilizaci demokracie, nelze použít k obnovení respektu k faktům a k vyváženému pohledu na realitu. Se zaostávajícím hospodářským růstem a uprchlickou krizí, která je mimo kontrolu, je EU na pokraji zhroucení a může prožít zážitek podobný tomu, který potkal Sovětský svaz na počátku 90. let,“ obává se Soros.

Témata:  George Soros Donald Trump Vladimír Putin

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy