Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínská letadlová loď cvičně bojovala v Jihočínském moři

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: News.xinhuanet.com

Peking - Zatím jediná čínská letadlová loď Liao-ning se poprvé zúčastnila bojového cvičení v Jihočínském moři, potvrdil dnes Peking. Napětí v regionu kvůli územním sporům se tak patrně ještě víc zvýší. Čína navíc už staví druhou letadlovou loď.

Čínské ministerstvo obrany v dnešním prohlášení mimo jiné uvedlo, že v pondělí z paluby letadlové lodi vzlétlo a opět na ní přistálo několik stíhaček J-15. Chlouba čínského válečného námořnictva se vydala na plavbu k účasti na těchto manévrech 25. listopadu.

Podle tvrzení Pekingu jde jen o součást "běžného" nacvičování na otevřeném moři, nicméně manévry mohou zvýšit napětí především mezi Čínou a Tchaj-wanem, který Peking přes nelibost ostrovanů považuje za součást jediné Číny.

Liao-ning má nepochybně podpořit "silové argumenty" Pekingu při prosazování nároků na téměř celou oblast Jihočínského moře, kudy vedou významné námořní trasy a kde se pravděpodobně skrývají bohatá naleziště ropy. Části Jihočínského moře však označují za své i další státy regionu.

Témata:  Čína Čínská lidová osvobozenecká armáda

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy