reklama

Bavorsko bylo v loňském roce dějištěm dvou teroristických útoků, které spáchali migranti. V této jihoněmecké spolkové zemi žije také skoro 2000 neonacistů. „Vlna extremistických násilných činů z nejrůznějších směrů, které nyní zažívá Bavorsko i (celé) Německo, vyžaduje jasnou a energickou odpověď," řekl bavorský ministr spravedlnosti Winfried Bausback z vládní Křesťanskosociální unie (CSU).

Centrum vzniklo při mnichovském generálním státním zastupitelství. Bude řešit zvlášť exponované případy a pomáhat orgánům činným v trestním řízení a dalším úřadům. „Chceme přispět k tomu, aby Německo nebylo jako cíl útoků atraktivní - a Bavorsko už vůbec ne," prohlásil mnichovský generální prokurátor Manfred Nötzel.

Bavorsko loni v červenci zažilo hned dva teroristické útoky. Nejprve sedmnáctiletý afghánský žadatel o azyl napadl nožem a sekyrou cestující regionálního vlaku do bavorského Würzburgu. Mladík vážně zranil čtyři členy rodiny z Hongkongu, při útěku z vlaku lehce zranil ještě chodkyni. Jen o něco později se v Ansbachu odpálil u vstupu na hudební festival sedmadvacetiletý odmítnutý syrský žadatel o azyl. Při atentátu bylo zraněno 12 lidí, k činu se záhy přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).

Ve spolkové zemi také žije více než 1700 takzvaných říšských občanů, z nichž asi 340 vlastní zbraň. S odvoláním na ministra vnitra to loni v listopadu napsal server listu Die Zeit. Krajně pravicové hnutí Říšští občané neuznává současný německý stát a tvrdí, že nacistická „třetí říše" nepřestala existovat. Člen hnutí loni v říjnu v bavorské obci Georgensgmünd zranil čtyři policisty, jeden z nich zemřel.