Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britský vyslanec při EU kvůli brexitu ostře zkritizoval Londýn

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Britský velvyslanec při Evropské unii Ivan Rogers, který včera nečekané rezignoval, ve svém vysvětlujícím dopise tvrdě kritizoval postup své vlády při vyjednávání o brexitu. Britové o odchodu z EU rozhodli loni 23. června v referendu.

Britská média upozorňují na neshody mezi ním a některými členy kabinetu premiérky Theresy Mayové, která chce zahájit odchod z EU na jaře.

"Doufám, že budete i nadále bojovat proti nepodloženým argumentům a zmatenému uvažování a nikdy se nebudete bát říct pravdu těm u moci. Doufám, že budete jeden druhého podporovat v těchto těžkých časech, kdy budete muset říkat nepříjemné věci těm, kteří to potřebují slyšet," uvedl podle deníku The Independent Rogers v závěru svého dopisu.

BBC ve své dnešní analýze uvádí, že Rogers odchází, neboť Londýn nechtěl slyšet jeho rady. "Takže nyní se hledá velvyslanec, který bude říkat vládě pravdu a zároveň si zachová důvěru Downing Street, který zná Brusel, ale není vnímán jako jeho součást," píše BBC.

Neshody mezi vládou a Rogersem vyvrcholily v prosinci, kdy do médií unikla informace, že Rogers Mayovou varoval, že dojednání obchodní dohody mezi Evropskou unií a Londýnem může trvat i deset let.

Ačkoli tento Rogersův názor byl už několik týdnů starý, kvůli zveřejnění vyvolal kritiku za přílišný pesimismus v některých britských médiích, která odchod z unie podporují. Objevily se i spekulace, že únik byl záměrný, aby podkopal velvyslancovu pozici.

Expředseda liberálních demokratů Nick Clegg uvedl, že demise někoho tak zkušeného, jako je Rogers, podle něj zasadí těžkou ránu brexitovým plánům vlády. "Pokud je pravda, že Rogerse vyhnali znepřátelení zastánci brexitu ve vládě, dá se to považovat za velkolepý vlastní gól".

Vláda podle BBC Rogersův dopis nijak nekomentovala, pouze uvedla, že diplomat má právo svobodně vyjádřit svůj názor. Bývalý vůdce konzervativců a zastánce brexitu Iain Duncan Smith stanici BBC Radio 4 řekl, že když státní úředník vyjde se svým názorem na veřejnost, "ministři takovému jedinci už nemohou věřit".

Témata:  Velká Británie Brexit EU Ivan Rogers

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy