Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci rázně: Trpíme a policie nezakročí. Migranti vyšli protestovat do ulic

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Záhřeb - Chorvatsko se potýká s naštvanými migranty, kteří si stěžují na nečinnost policejních složek. Tvrdí, že se stávají terčem útoku záhřebských obyvatel, a nikdo jim nepomůže.

Před azylovým centrem v chorvatském hlavním městě protestovala v pondělí skupina asi 40 žadatelů o azyl. Důvodem byl údajně neadekvátní postup chorvatské policie na útoky vůči uprchlíkům.

Migrantům se podle tamních médií nelíbí nejen přístup policejních složek, ale i poměry v ubytovacích zařízeních a nedostatečný přístup ke zdravotní péči.

Za protesty stojí incident, který se v Chorvatsku odehrál o víkendu. V okolí ubytovny pro uprchlíky v Záhřebu napadli několik migrantů neznámé osoby vyzbrojené baseballovými pálkami. Dva z napadených uprchlíků museli být ošetřeni.

Oběti incident ohlásili na policii, ta ale prý nijak nereagovala. "Byli jsme napadeni, ale policie nám nepomohla," citují migranty chorvatské deníky.

Policie naopak tvrdí, že všechny incidenty jsou předmětem vyšetřování. Dodává ale, že útoky na žadatele o azyl nebyly tak vážně, jak poškození migranti tvrdí.

Témata:  uprchlíci Chorvatsko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy