Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu stanul před soudem syrský migrant. Údajně hledal cíle pro útoky

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - V Berlíně dnes začal soud se Syřanem (20), který podle obžaloby v německé metropoli shromažďoval informace o možných cílech pro teroristický útok a byl v kontaktu s Islámským státem. Proces by měl trvat 25 dní, o možné výši trestu zatím soud neinformoval.

Šás M., který se v letech 2013 až 2015 účastnil bojů v Sýrii na straně IS, přišel do Německa jako uprchlík v létě 2015 a žil v okolí hlavního braniborského města Postupim. Loni se chtěl do Sýrie vrátit, případně sloužit jako kontakt pro IS v Německu, v březnu byl ale zadržen.

Soud probíhá za přísných bezpečnostních opatření:

Obžaloba ho viní z toho, že v Berlíně vytipovával cíle k teroristickému útoku. Mladý muž sledoval například okolí Braniborské brány, Spolkového sněmu nebo Alexandrovo náměstí a shromažďoval informace mimo jiné o tom, kolik osob nebo autobusů s turisty se na místech v centru Berlína, která jsou hojně navštěvována, pohybuje. O svém pozorování pak telefonicky informoval kontaktní osobu z Islámského státu.

Témata:  Německo Islámský stát soudy terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy