Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Balkán se pře o Kosovo. Vstoupí do UNESCO

Vlajka Kosova
Vlajka Kosova
Foto: Pixabay

Bělehrad - Na jaře se bude opět hlasovat o přijetí Kosova do Organizace Spojených národů pro vzdělání a kulturu (UNESCO). Dlouholetý spor na Balkáně vyústil v novou hádku mezi Srbskem a Makedonií.

Místopředseda srbské vlády a ministr zahraničí Ivica Dačić v pondělí kritizoval Makedonii, Chorvatsko a Černou Horu, které v listopadu 2015 hlasovaly pro přijetí Kosova do UNESCO. Prohlásil, že nedovolí, aby "Srbsko bylo ponižováno".

Řekl také, že zváží, jak se Srbsko zachová, až se bude hlasovat o zájmech těchto zemí. Přičemž si v této souvislosti povzdechl, že Srbsko udělalo chybu, když uznalo Makedonii pod jejím ústavním názvem, místo aby se připojilo k mezinárodně používanému názvu Bývalá jugoslávská republika Makedonie.

Jmenovitě Makedonii Srbové vyčítají, že přestože se za ni postavili v jejím důležitém sporu o název státu a riskovali vztahy s Řeckem, ona hlasovala pro uznání Kosova.

Za "malý diplomatický skandál a nervózní revanšismus" označil Dačičovy výroky bývalý makedonský velvyslanec v Bruselu Nano Ružin.

"Ve vztahu ke Kosovu jsme se ohlíželi především na albánské a americké zájmy, méně na zájmy Makedonie a o srbské jsme se nestarali vůbec," řekl naopak bývalý makedonský diplomat Rista Nikovski kabelové televizi Nova.

Makedonské ministerstvo zahraničí zdůraznilo, že obě země pojí přátelské svazky a že na sebe vzájemně pozitivně nahlížejí, politici by tyto vztahy tedy prý měli prohlubovat, nikoli narušovat.

Témata:  Kosovo Srbsko Makedonie UNESCO

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy