reklama

Elitní jednotka ministerstva vnitra vstoupila do čtvrti Mísák, protiteroristická jednotka obsadila průmyslovou zónu Mosulu.

"Máme velký strach. DAIŠ (zkratka pro bývalý název IS) do blízkosti našeho domu umístil protiletecké zbraně a střílel odtud na vrtulníky. Viděli jsme na ulici několik členů DAIŠ s lehkými a středně těžkými zbraněmi. Letadla je zasáhla," sdělil jeden občan čtvrti Mísák.

Většina prchajících civilistů je hlavně z východních částí Mosulu. Stále více lidí se ale snaží dostat i ze západních čtvrtí, které má zatím IS plně pod kontrolou. Podle Reuters se snaží šplhat přes mosty přes Tigris poškozené bombardováním koalice, jež podporuje iráckou armádu. Zničení mostů má radikálům bránit v přemístění se na západ. Další civilisté řeku přeplovají na lodích.

Podle OSN zatím z Mosulu odešlo přes 125.500 civilistů, což je méně než se původně očekávalo. Ve městě žilo na 1,5 milionu lidí. Po 12 týdnech složitých bojů je nyní v rukou iráckých bezpečnostních sil asi čtvrtina Mosulu.

Ztrátou Mosulu IS přijde o svou hlavní baštu v Iráku. V sousední Sýrii má stále pod kontrolou část území i svůj hlavní stan, město Rakka.