Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Test balistické rakety byl úplný úspěch, raduje se KLDR

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Pchjongjang - Severní Korea v sobotu úspěšně otestovala balistickou střelu vypuštěnou z ponorky. K testu podle jihokoreských médií došlo na východním pobřeží korejského poloostrova v 18:30 místního času. Zkouška zbraní byla podle amerických úřadů provokací, ale nikoho neohrozila.

V půl sedmé byla poblíž východního korejského pobřeží Severní Koreou otestována balistická střela, která letěla přibližně 30 kilometrů. Za úspěšný test by se dala považovat hranice 300 kilometrů, KLDR se podařilo dosáhnout jen zlomku této vzdálenosti.

Nicméně severokorejské zpravodajství (KCNA) hovoří o úspěchu a uvedlo: "Severokorejský vůdce Kim Čong-un byl na pozorovacím místě krátce instruován k průběhu testu a vydal rozkaz k jeho provedení."

Jakmile se tak stalo, ponorka se dostala do střelecké pozice a vypustila střelu. Test měl vyzkoušet stabilitu odpalovacího zařízení v maximální hloubce, uvedla KCNA.

Americké úřady vydaly prohlášení, ve kterém označily test za provokoaci, který ale nepředstavoval hrozbu, protože střela byla vystřelena pryč od Jižní Koreji a Japonska. Jeden z představitelů nicméně pro CNN dodal, že oproti minulým zkouškám učinila KLDR ohromný pokrok a celou situaci je nutné pozorně sledovat.

"Schopnost Severní Koreje vypustit balistickou střelu z ponorky se stala z vtipu skutečností. Spojené státy tuto situaci pozorně monitorují," uvedla CNN výpověď tohoto zdroje.

Ponorky jsou obávanou zbraní kvůli schopnosti nepozorovaně urazit velké vzdálenosti. To platí hlavně od studené války, kdy ponorky s jaderným pohonem pluly oceány s náklady raket s jadernými hlavicemi.

KLDR již předvedla schopnosti svého ponorkového loďstva, když potopila v roce 2010 jihokorejskou válečnou korvetu Čchonan, na jejíž palubě zahynulo 46 námořníků.

Témata:  Severní Korea USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy