Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zásadní pochybení německých úřadů? Útoků v Berlíně bylo možné předejít, tvrdí server

Útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016)
Útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016)
Foto: Reprofoto DailyMail

Berlín - Web listu Süddeutsche Zeitung (SZ) dnes uvedl, že německé úřady věděly, že atentátník z Berlína Anis Amri představuje hrozbu. Přesto prý rizika spojená s Tunisanem podcenily.

V roce 2012 přišel Amri z Tuniska do Itálie a v červenci 2015 přicestoval do Německa, kde požádal o azyl. Německé úřady žádost letos v červnu zamítly. V červenci byl Amri umístěn do vyhošťovací vazby v Ravensburgu. Vzhledem k chybějícím dokladům se ho ale nepodařilo vyhostit zpět do vlasti a německé úřady mu do vyřešení situace umožnily v Německu zůstat.

Při pátrání po teroristech se Němci zabývali Amrim více než rok a loni v únoru ho zařadili mezi nebezpečné osoby. Policii neuniklo, že navázal kontakt s teroristickým Islámským státem a že chtěl vyrobit bomby. Uvažovalo se dokonce o jeho okamžité deportaci. Přesto se nepodařilo předejít útoku z loňského 19. prosince, kdy Amri uneseným kamionem najel na vánoční trh a zabil 12 lidí včetně české občanky.

Server se odvolává na materiály z bezpečnostních složek, které má k dispozici, a tvrdí, že vyšetřovatelé zaměření na problematiku terorismu se Amrimu věnovali nejméně třináct měsíců a na četných poradách řešili, jak moc je nebezpečný.

V červenci 2016 se o Amrim jednalo během dvoudenního zasedání protiteroristického střediska GTAZ. Tehdy se zvažovala možnost jeho okamžité deportace, k níž ale Německo nakonec nepřistoupilo. Podle serveru tak byla promarněna patrně největší šance, jak včas útoku zabránit.

V polovině února přidaly úřady Tunisana na seznam nebezpečných osob. Upozornění na něj dostaly od marocké tajné služby, která vyhodnotila obsah jeho mobilu. Tehdy se ukázalo, že se Amri spojil se členy Islámského státu a nabízel se zřejmě jako sebevražedný atentátník. Na islamistickém webu také hledal návod na výrobu bomb.

Prokuratura v Duisburgu začala Amriho loni v dubnu vyšetřovat pro podvod. Tunisan totiž předloni v listopadu zažádal pod dvěma různými jmény o podporu pro žadatele o azyl ve městě Emmerich i Oberhausen. Loni v listopadu ale úřad vyšetřování zastavil, protože nevěděl, kde se Amri nachází.

Amri měl na svědomí i vážnější trestnou činnost. Podle německých médií v Berlíně prodával drogy. V italském Palermu byl čtyři roky zavřený kvůli podpálení školy. Podle tuniských médií byl v nepřítomnosti ve vlasti odsouzen k pětiletému trestu odnětí svobody za loupež.

Témata:  Německo policie Německo teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy