reklama

Dva francouzští džihádisté povraždili 7. ledna 2015 v tehdejším sídle Charlie Hebdo celkem 12 lidí, včetně několika karikaturistů a redaktorů. Útočníci tvrdili, že tak chtěli potrestat Charlie Hebdo za jeho karikatury proroka Mohameda. Další džihádista o dva dny později v židovském obchodě Hyper Cacher zabil čtyři Židy. O den dříve zavraždil na ulici mladou policistku.

Časopis Charlie Hebdo stále dostává i výhrůžky smrtí. Redakce nyní působí v objektu, který je opevněný a jehož adresa je utajovaná.

Šéfredaktor časopisu Gérard Biard řekl, že Charlie Hebdo hodlá být letos ještě útočnější než v minulých letech. Podle prvních komentářů to dokazuje již nejnovější vydání. "Rok 2017, konečně světlo na konci tunelu," lze číst na první straně vydání u karikatury, která ukazuje člověka, jak se radostně dívá do hlavně zbraně, kterou drží s prstem na spoušti islamista.

Uvnitř listu redakce útočí na intelektuály, kteří kritizují její postoje k terorismu a islámu. "Bojíte se smíchu, protože nejlépe uvolňuje ducha," vzkázal jim redaktor Fabrice Nicolino v článku s titulkem "Ta levice, která se vždy hrbila před despoty".

Svaz muslimských učenců, který sídlí v Kataru, předloni v lednu uvedl, že provokativní kresby proroka a muslimů jen dávají za pravdu přesvědčení atentátníků o antagonismu islámu a Západu a povzbuzují nenávist, extremismus a napětí.