Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa žije ve strschu. Přehled nejhorších útoků

Modlíme se za Paříž
Modlíme se za Paříž
Foto: Robert Pavelka, EuroZprávy.cz

Francie/Mnichov/Brusel - Páteční střelba v německém Mnichově je bohužel jen posledním útokem v dlouhé řadě podobně nepochopitelných incidentů, které Evropa v posledních měsících zažila. Připomeňte si ty největší.

1. Atentáty v Paříži

V pátek 13. listopadu 2015 zažila francouzská metropole Paříž bez nadsázky peklo. Město se sotva vzpamatovalo z teroristického útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo, když islamisté udeřili znovu.

Při střelbě a sebevražedných atentátech zemřelo v listopadu v Paříži na 130 lidí, dalších skoro 400 utrpělo zranění. Radikálové udeřili na více místech naráz.

2. Teror v Bruselu

Dvaadvacátého března 2016 okusili strach z islamistického teroru i obyvatelé Belgie. I v Bruselu atentátníci útočili koordinovaně na několika místech.

Exploze otřásly jednak jedním z bruselských letišť, dalším cílem byla stanice metra. Maalbeek. Zahynulo 32 lidí, záchranáři se museli postarat o tři stovky zraněných.

3. Šílenec v kamionu v Nice

Francii i zbytek civilizovaného světa šokoval minulý týden dosud nevídaný teroristický útok na jihu země v Nice. Francouz s tuniskými kořeny Mohamed Lahouaiej Bouhlel 14. července využil oslav Dne Bastilly.

Usedl za volant kamionu a nákladním autem vjel na promenádu, která byla v té době zaplněna oslavujícími lidmi. Jeho řádění nepřežilo 84 lidí, teroristu zastřelili policisté.

4. Útok nožem a sekyrou v bavorském vlaku

V pondělí zaútočil poblíž bavorského Würzburgu ve vlaku sedmnáctiletý afghánský uprchlík, který do Německa dorazil před přibližně dvěma roky.

Muhammad Riyad na cestující ve vlaku zaútočil nožem a sekyrou, jeho řádění odnesla hongkongská rodina na dovolené. Naštěstí nikdo nezemřel. K útoku se stejně jako k atentátům v Paříži a Bruselu přihlásil Islámský stát.

5. Střelba v Mnichově

Druhým děsivým útokem v Německu za méně než týden je páteční střelba v Mnichově. Policie útočníka identifikovala jako osmnáctiletého Němce s íránskými kořeny.

Na svědomí má devět mrtvých a téměř dvě desítky zraněných, z nichž tři jsou ve velmi vážném stavu. Policie vyloučila politický motiv. Prokázala ale souvislost útoku s činem norského pravicového extremisty Anderse Breivika, který přesně před 5 lety zavraždil v Norsku 77 lidí. Střelec se zjevně před činem zabýval tématem hromadného zabíjení, uvedl mnichovský policejní ředitel Hubertus Andrä.

Témata:  terorismus teroristické útoky v Paříži teroristické útoky ve Francii: na redakci týdeníku Charlie Hebdo a košér obchod

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy