Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Integrační politika selhala. V ulicích panuje bezpráví, násilí a gangy, burcuje norská ministryně

Oslo
Oslo
Foto: Pixabay

Oslo – Norská politička a šéfka konzervativní Pokrokové strany Siv Jensenová tvrdí, že v sousedním Švédsku panuje bezpráví a že se země dostala do bodu zlomu. Něco takového podle ní Norsko nikdy nesmí dopustit.

Jensenová v úterý pronesla plamenný projev, kterým zahájila tvrdý boj o přízeň voličů. Norsko totiž v září čekají všeobecné volby, připomíná server Express.

Ministryně financí, jejíž strana je součástí koaliční vlády spolu s konzervativci, varovala, že nekontrolované přistěhovalectví a nedostatečná integrace představují velkou hrozbu pro pokojný liberální život v zemi.

Poukázala na zmatky, které podle ní panují v sousedním Švédsku, a varovala, že by se mohly rozšířit za hranice v případě, že by vláda nedokázala udržet přísnou imigrační politiku. „Nedostatek integrace může rozdělit naši zemi,“ tvrdila Jensenová.

„Zkušenosti z nejbližších sousedních zemí by měly být budíčkem pro většinu z nás. Bezpráví v ulicích, vlastní spravedlnost, násilí, trestná činnost a aktivity gangů jsou důkazem, že integrační a imigrační politika zcela selhala,“ uvedla.

Zaútočila také na kritiky, kteří ji zesměšňovali kvůli varování, že se z některých švédských oblastí v posledních osmi letech stávají místa, kde neexistuje právo. „V roce 2009 jsem před tímto vývojem varovala během návštěvy oblasti Rosengard v Malmo," připomněla.

„Setkala jsem se s výsměchem a masivní kritikou. Někteří dokonce tvrdili, že Progresivní strana by neměla diskutovat o imigrační politice. Ale stáli jsme si i během této bouře za svým a čas ukázal, že tyto výstrahy byly zcela oprávněné,“ vmetla do tváře svým kritikům.

Pravicová ministryně také slíbila, že její strana nedovolí, aby se výjevy, které se objevují ve Švédsku, projevily i v Norsku. „Oblast Rosengardu se mění v paralelní společnost, kde mají lidé své vlastní sady norem a pravidel, kde zločinci převzali veřejnou sféru a kde je samozřejmostí náboženský extremismus,“ udeřila. „Švédské podmínky nejsou alternativou pro Norsko, alespoň dokud má v této záležitosti nějaké slovo Pokroková strana,“ slíbila.

Švédské úřady opakovaně varovaly, že nemají dostatek prostředků, aby se vyrovnaly s „bezprecedentním" přílivem migrantů do země. Od roku 2015, kdy naplno propukla migrační krize, v zemi vzrostla kriminalita. Podle některých zpráv také policie vytváří jakýsi seznam no-go zón, na kterém by v tuto chvíli měla být asi padesátka oblastí.

Národní policejní komisař Dan Eliasson už dříve uvedl, že potřebuje dalších asi 4100 důstojníků a členů odborného personálu, aby se vypořádal se s nárůstem incidentů. Místo toho ale švédskou policii důstojníci spíše opouští. Celá řada z nich už podala výpověď.

Témata:  Norsko uprchlíci Švédsko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy