Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael zuří: Dejte soudkyni sežrat psům, volají lidé kvůli verdiktu nad vojákem

Izrael, demonstrace
Izrael, demonstrace
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Případ Elora Azarii nadále v Izraeli vyvolává bouřlivé reakce. Policisté už zatkli dvě osoby, jež vyzývaly k napadení soudců, kteří ve středu uznali izraelského vojáka vinným ze zabití již na zemi ležícího, zraněného palestinského útočníka.

Ti první na facebooku začali vyzývat prezidenta Reuvena Rivlina, aby Azariovi udělil milost, a za toto řešení se přimluvil i premiér Benjamin Netanjahu. Podle čerstvého průzkumu veřejného mínění je pro omilostnění 67 procent Izraelců.

O vině rozhodl tříčlenný senát vojenského soudu. Policejní mluvčí Micky Rosenfeld dnes řekl, že byli zatčeni muž a žena, kteří se na sociálních sítích o soudcích vyjadřovali nevhodně; výroky zadržených lze podle něj považovat za vyzývání k násilí. Žena (22) z jihoizraelského města Kirjat Gat kritizovala hlavní soudkyni Mayu Hellerovou slovy, že by měla být vyhozena do vzduchu nebo ponechána k sežrání psům. Žena má třicetidenní zákaz vyjadřovat se na facebooku. O smrti soudkyně hovořil ve svém příspěvku i muž (54) z Jeruzaléma.

Jak napsal zpravodajsky server Ynetnews, rodina Elora Azarii se od podobných příspěvků na sociálních sítích distancovala a vydala prohlášení, ve kterém tyto vzkazy "absolutně odsuzuje".

Azaria byl shledán vinným za to, že v Hebronu, kde dva Palestinci loni v březnu noži zaútočili na izraelské vojáky, zabil střelou do hlavy jednoho z útočníků, i když už byl na zemi a nikoho neohrožoval.

Ministryně kultury Miri Regevová z Netanjahuovy pravicové strany Likud vyzvala k omilostnění vojáka. Stejně se vyjádřil nyní i před verdiktem ministr školství Naftali Bennett z pravicové strany Židovský domov. Pravicový poslanec Jehuda Glick sice vyzval ke shovívavosti, nicméně vyslovil se proti omilostnění. "Dal bych přednost snížení trestu, aby Azaria akceptoval svou odpovědnost a porozuměl tomu, že jeho čin nebyl přijatelný," uvedl Glick.

Ministr obrany Avigdor Lieberman již ve středu řekl, že verdikt považuje za přísný a nesouhlasí s ním. Veřejnost ale požádal, aby soudní rozhodnutí respektovala a prokázala zdrženlivost.

Témata:  Izrael Izraelská armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy