Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při útocích v Bagdádu zahynulo 27 osob

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád – Iráckou metropolí dnes otřáslo hned několik výbuchů. Při bombových útocích zahynulo celkem 27 osob.

Poslední atentát se odehrál večer v centru irácké metropole, o život tam přišlo 11 civilistů, informovala agentura AP s odvoláním na místní policii. Podle nejmenovaného policejního důstojníka se terčem večerního útoku staly obchody a stánky s jídlem poblíž autobusové zastávky v oblasti Báb al-Muazam. Zraněno bylo nejméně 22 lidí.

O něco dříve se odehrál útok na tržišti v převážně šíitské bagdádské čtvrti. Zemřelo při něm devět lidí, včetně dvou policisů. Metropoli a její okolí pak zasáhly ještě čtyři další útoky, při kterých přišlo o život nejméně sedm osob.

K útokům se zatím nikdo nepřihlásil, podobné atentáty ale měli v minulosti na svědomí radikálové z takzvaného Islámského státu (IS). Minulý týden zabili v Bagdádu téměř sto lidí.

Bojovníci IS obsadili sever Iráku v roce 2014, loni však velkou část dobytého území ztratili. Nyní se znovu zaměřili na pumové a sebevražedné útoky, při kterých zabíjejí civilisty.

Postup jednotek u Mosulu byl pomalejší, situace se zlepšuje

O Mosul, poslední iráckou baštu IS, se bojuje od října. Do východních čtvrtí města se už dostaly speciální jednotky. Jako poradci při ofenzivě působí Američané.

Americký generál Steve Townsend přiznal, že v prvních dvou měsících nebyly operace v Mosulu dobře koordinovány a postup jednotek byl pomalý a nevyrovnaný. Operace kvůli tomu byly v prosinci přerušeny, teď ale pokračují. Před čtrnácti dny se podle něj iráčtí velitelé rozhodli postup zastavit a lépe zkoordinovat armádu s provládními oddíly, které se boje proti IS účastní.

„Dříve tam byl postup jen v jednom směru, zatímco v ostatních zaostával. Teď jsme svědky postupu na všech frontách východního Mosulu," řekl agentuře Reuters Townsend, podle kterého se teď iráčtí velitelé scházejí vždy po několika dnech.

Témata:  Irák U.S. ARMY

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy