Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Kolína na Silvestra přijelo hodně mladých Afričanů. Policie bude zjišťovat důvov

Německá policie
Německá policie
Foto: Pixabay

Kolín nad Rýnem - Na uplynulého Silvestra, stejně jako rok předtím, přijelo do Kolína nad Rýnem velké množství mladých mužů severoafrického původu. Policie se teď bude zabývat otázkou, proč tomu tak je. Nynější oslavy byly v celém Německu podle dosavadních informací výrazně klidnější.

Strážci zákona stovky migrantů prověřili, což kritizovala hlavně šéfka Zelených Simone Peterová. Předloni na Silvestra čelilo mnoho žen napadení či okradení. Pachateli byli podle obětí hlavně Severoafričané. V souvislosti se Silvestrem 2015 přijala přes 1200 trestních oznámení, z toho více než 500 kvůli sexuálním deliktům včetně znásilnění.

Policie teď chce znát některé podrobnosti. „Chci se pokusit zjistit, proč mimo jiné tolik mladých Severoafričanů i na Silvestra 2016 přijelo do Kolína a proč ze širokého okolí dorazili na hlavní nádraží téměř současně," informoval kolínský policejní prezident Jürgen Mathies.

Speciální skupina proto prozkoumá, zda mezi Severoafričany existovalo spojení či přímo domluva. Prověřit by měla také to, jestli případ nějak souvisí s předloňským Silvestrem, kdy mnoho žen v Kolíně napadali, znásilňovali a okrádali právě severoafričtí muži.

Během poslední silvestrovské noci policie vyslechla a prověřila zhruba 650 mužů převážně severoafrického původu. Více než stovku z nich preventivně zadržela. Zákrok vyvolal polemiky o možném rasismu, protože podle kritiků kontrolovali strážci zákona lidi jen podle jejich vzhledu a k popisu osob ze severní Afriky použili slovo „Nafris", jež může být vnímáno jako urážlivé.

Peterová zpochybnila přiměřenost i zákonnost zásahu. Strážce zákona ale hájili mnozí politici z obou vládních stran - středopravicového bloku CDU/CSU i sociální demokraté (SPD). Nesouhlas s Peterovou vyjádřili i někteří její spolustraníci. Za německou policii se ale postavili ostatní politici a Peterová svůj odsudek nakonec zmírnila, napsala agentura DPA.

Témata:  Německo uprchlíci policie Německo

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy